Kažimír: Zhabaný falšovaný tovar sa bude dať použiť aj na dobročinné účely

NETKY.SK • 27 September 2013, 07:46 • 2 min
Kažimír: Zhabaný falšovaný tovar sa bude dať použiť aj na dobročinné účely

BRATISLAVA – Tovary zhabané colnými úradmi na Slovensku budú môcť byť použité aj na dobročinné účely. Vláda dnes totiž schválila zákon, v ktorom sa menia podmienky a postup pri presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi.

slovakia

left justify in out

Zmeny sa týkajú tovarov, ktoré sa nachádzajú na domácom trhu, platí to aj pre tovary vyrobené na Slovensku a zachytí ich colný úrad.

"Dnes je taká prax, že takýto tovar musíme skladovať, potom ho musíme na vlastné náklady zničiť a len s dovolením originálnych výrobcov  ho môžeme použiť inak. Tu sa ustanovuje zákonný spôsob, keď budeme môcť použiť takýto zhabaný tovar napríklad aj na dobročinné účely pre detské domovy, alebo ho môžeme odovzdať štátnym hmotným rezervám, ak budú mať záujem," povedal po skončení dnešného rokovania minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Colný úrad po novom získa aj kompetencie, ktoré mu umožnia vykonať kontroly v skladoch, v ktorých má podozrenie, že sa v nich nachádza falšovaný tovar. Taktiež sú kontrolóri oprávnení vstupovať aj do obydlia, ak majú podozrenie, že sa v ňom nachádzajú falšované tovary. Majiteľ, ktorého pracovníci colného úradu budú preverovať, musí predložiť dokumenty potvrdzujúce pravosť tovaru.

Ako dodal Kažimír, schválenie tohto zákona patrí medzi opatrenia, ktorými chce vláda bojovať proti daňovým únikom. "Kanály, akým spôsobom sa dá zarábať na tovaroch, sú nespočetné. Sme uprostred súboja s daňovými únikmi a toto je tiež súčasť boja," dodal Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies