Kažimír: Záujem o bločkovú lotériu je vyšší, ako sme očakávali

NETKY.SK • 16 September 2013, 15:12 • 2 min
Kažimír: Záujem o bločkovú lotériu je vyšší, ako sme očakávali

BRATISLAVA – Národná lotériová spoločnosť Tipos dnes v Bratislave oficiálne odštartovala Národnú bločkovú lotériu (NBL). Od dnes si v rámci nej môžu Slováci registrovať pokladničné bloky získané pri svojich nákupoch. Prvé žrebovanie sa uskutoční 30. septembra.

slovakia

left justify in out

"Záujem ľudí je väčší, ako sme očakávali. Zaevidovali sme doteraz viac ako 100.000 registrovaných bločkov, ž čoho je vyše 80 % registrovaných cez internet. Ľudia teda uprednostňujú elektronickú komunikáciu," priblížil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Kľúčovým odkazom bločkovej lotérie podľa neho je, aby ľudia zbierali bločky, overovali ich pravosť a aby si ich niekedy možno aj zvýšeným hlasom žiadali, čo by malo viesť k vyššiemu výberu predovšetkým dane z pridanej hodnoty (DPH.

Minister zároveň informoval, že spoločnosť Tipos sa v dopoludňajších hodinách stala obeťou hackerských útokov, pravdepodobne zo strany slovenských hackerov. "Kanály Tiposu sú technicky priechodné, registruje sa však obrovský nával, obrovský záujem bežných ľudí a k tomu aj zlý úmysel ľudí, ktorí chcú zrejme na seba upriamiť pozornosť," upozornil.

Prvá registrácia bločka do NBL prišla podľa Kažimira už 10 sekúnd po polnoci. "Približne každú minútu sa registruje 300 nových záujemcov," poznamenal s tým, že teoretický únik na DPH, ktorý by NBL mala pomôcť riešiť, sa odhaduje na približne 150 miliónov eur ročne.

Poplatok za registráciu vo výške 20 eurocentov, ktorý sa platí pri osobnej registrácii, podľa neho nekončí v Tipose. "Tieto peniaze idú mandatárom. Je to odplata ľuďom, ktorý na zmluvu pracujú pre lotériovú spoločnosť. Obávam sa, že by neboli ochotní vykonávať spoluprácu bez poplatku," dodal. Poplatok za registráciu možno zároveň odrádza ľudí rozdeľovať jeden nákup na viac bločkov.

V lotérii sú použiteľné bločky vydané za nákup v obchodoch od 1. septembra, ich hodnota musí byť minimálne jedno euro. Blok nemôže byť starší ako dva mesiace a každý pokladničný doklad je možné do lotérie prihlásiť iba raz.

Registrácia je bezplatná prostredníctvom mobilných aplikácií, cez internet alebo v partnerských obchodných sieťach. Tými sú v súčasnosti ŠEVT a FaxCopy, rokuje sa však aj s ďalšími. Ďalšou možnosťou registrácie sú zberné miesta Tiposu, kde sa platí manipulačný poplatok 20 centov, a prostredníctvom zaslania SMS. Autorizačné správy, ktoré zákazníkovi prídu pri registrácii, budú zadarmo, za registračnú SMS zaplatí tipujúci 0,12 eura.

Od 30. septembra každých 14 dní získa desať vyžrebovaných finančnú výhru v hodnote od 100 do 10.000 eur. Každých 28 dní sa budú tiež žrebovať výhercovia Druhej šance, v ktorej sa dá získať osobný automobil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies