Kažimír: Základným scenárom je dohoda

NETKY.SK • 20 Február 2015, 17:41 • 2 min
Kažimír: Základným scenárom je dohoda

BRATISLAVA -Základný scenár je dosiahnutie dohody.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to minister financií Peter Kažimír pred piatkovým rokovaním Eurogroup o gréckej žiadosti o predĺženie úverového programu. Toto rokovanie by už malo priniesť nejaký konkrétny výsledok, čo potvrdil aj Kažimír. "Dnes je stretnutie "posledného výstrelu" a bude zrejme trvať dlho. A možno na druhej strane veľmi krátko, tak ako minule. Necháme sa prekvapiť,“ vyhlásil.

 

Grécky minister financií Yannis Varoufakis bude mať podľa Kažimíra v piatok priestor, aby detailne vysvetlil, čo v skutočnosti obsah listu, pod ktorý sa podpísal, znamená. "Pretože nám sa zdá, že je tam príliš veľa flexibility a veľa nejasností v konkrétnych veciach,“ tvrdí Kažimír. Pre Slovensko je pritom podľa neho najdôležitejší prísľub týkajúci sa plnenia záväzkov vo vzťahu k dlhu. "To znamená, že žiadne odpúšťanie dlhov. Definícia, ktorá je v liste, sa nám nezdá úplne jasná,“ dodal slovenský minister financií. 

 

Grécko vo štvrtok požiadalo o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe a zaviazalo sa, že uzná všetky svoje dlhy a nepodnikne jednostranné kroky, ktoré by ohrozili dohodnuté fiškálne ciele. Podľa dokumentu, ktorý získala agentúra Reuters, grécke inštitúcie uznávajú finančné záväzky voči všetkým svojim veriteľom, takisto aj štát svoj zámer spolupracovať s partnermi, aby sa zabránilo technickým prekážkam v rámci dohody. 

 

Agentúra Reuters medzitým informovala, že začiatok krízových rokovaní ministrov financií 19-člennej eurozóny v Bruseli sa posunul na 16:30 SEČ. Zástupcovia Grécka, eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) tak dostanú viac času na predbežné konzultácie, uviedla agentúra, pričom sa odvolávala na zdroje z MMF a eurozóny. Mimoriadne zasadnutie malo podľa pôvodného plánu začať už o 15:00 SEČ. 

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok kontaktoval najvyšších predstaviteľov Grécka, Nemecka a eurozóny. Prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter oznámil, že s kancelárkou Angelou Merkelovou, gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom a predsedom Euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom diskutoval o možnostiach riešenia, ktoré by bolo prijateľné pre všetky štáty eurozóny. Podľa predstaviteľa EÚ, ktorého citovala agentúra Reuters, sa rozhovory uskutočnili telefonicky a individuálne. Tusk, ktorý predsedá stretnutiam lídrov EÚ, zvolanie mimoriadneho summitu zatiaľ neplánuje, dodal zdroj agentúry Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies