Kažimír: Zadlžovanie zdravotníctva má poľahčujúcu okolnosť

NETKY.SK • 27 November 2013, 16:23 • 2 min
Kažimír: Zadlžovanie zdravotníctva má poľahčujúcu okolnosť

BRATISLAVA – Poľahčujúcou okolnosťou pre tvorbu dlhov v zdravotníctve je podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) pomalšie tempo ich rastu.

slovakia

left justify in out

Ako poukázal po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu, ktorý sa zaoberal dlhmi zdravotníckych zariadení voči Sociálnej poisťovni, situácia sa zlepšuje aj u najväčšieho tvorcu dlhov - Univerzitnej nemocnice Bratislava. Tá mala k októbru celkovú stratu 18 miliónov eur, minulý rok uzatvárala s mínusom vyše 52 miliónov eur.

Najväčšiu časť dlhu v zdravotníctve tvoria záväzky 13 štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. Podľa údajov z ministerstva zdravotníctva predstavovali v auguste ich záväzky po lehote splatnosti sumu 208,4 milióna eur. Minister Kažimír sa však podľa svojich slov v súčasnosti o oddlžovaní nemocníc baviť nechce. Zdôraznil, že pokiaľ sa nezastaví zadlžovanie, s takýmto krokom súhlasiť nebude. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) odhaduje, že štátne nemocnice prestanú vytvárať nové dlhy v roku 2015.

Ako vyplynulo z vyjadrenia šéfky rezortu, ani pre ňu nie je oddlžovanie nemocníc v súčasnosti témou. Oddlžovanie zariadení, ktoré stále generovali dlhy, v minulosti, označila za chybný krok. "Treba, aby nevytvárali dlhy, aby vedeli tie staršie umorovať a splácať," povedala po rokovaní vlády. Tá sa dnes zaoberala informáciou o dlhu zdravotníckych zariadení voči Sociálnej poisťovni, ktorý dosiahol k októbru takmer 80 miliónov eur. Vyše 50 miliónov predstavoval dlh štátnych nemocníc.

Podľa Združenia zdravotných poisťovní, v ktorom sú súkromné poisťovne, sa budúcoročný štátny rozpočet nevyrovnal s vývojom dlhu v kapitole zdravotníctva napriek tomu, že prekročí 300 miliónov eur. "V minulosti bolo zadlženie nemocníc riešené práve pri tejto hranici jednorazovým oddlžením, v roku 2011 sumou 300 miliónov eur, v roku 2009 sumou 130 miliónov eur," povedala v októbri prezidentka ZZP Katarína Kafková.

Dlh v zdravotníctve medziročne vzrástol o vyše 62 miliónov eur. Kým ku koncu roka 2011 bol potom, čo sa štátne nemocnice oddlžovali 300 miliónmi eur, na úrovni 150,5 milióna eur, na konci minulého roka to bolo 213,2 milióna eur. Ide o záväzky po lehote splatnosti na úrovni istiny. Záväzky štátnych zariadení predstavovali 141,7 milióna eur, zariadenia delimitované na obce a VÚC a transformované na neziskové organizácie mali záväzky po lehote splatnosti vo výške 71,4 milióna eur. Zdravotnícke zariadenia transformované na akciové spoločnosti nevykazovali takmer žiadne záväzky po lehote splatnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona