Kažimír: Výška prvých dôchodkov je veľmi dôležitá pre fungovanie 2. piliera

NETKY.SK • 15 Január 2015, 14:20 • 2 min
Kažimír: Výška prvých dôchodkov je veľmi dôležitá pre fungovanie 2. piliera

BRATISLAVA - Priemerná výška prvých dôchodkov vyplácaných z 2. dôchodkového piliera je veľmi dôležitá pre jeho ďalšie fungovanie. Uviedol to po stredajšom (14. 1.) rokovaní vládneho kabinetu minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že pre dobré meno a fungovanie druhého piliera je veľmi dôležité, aké dôchodky dostanú tí prví dôchodcovia, ktorí z druhého piliera vychádzajú. Je to otázka kredibility aj pre fungovanie systému ako celku," spresnil.

 

"Podľa našich analytických výpočtov by mal byť nárok našich sporiteľov vo väčšej miere, ako im ponúkajú životné poisťovne. Sme dohodnutí s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD), že túto otázku otvoríme, preveríme si ešte raz čísla priamo so životnými poisťovňami a budeme rokovať. V každom prípade sa chceme zastávať sporiteľov a dôchodcov," zdôraznil.

 

Otázku, kde je rozdiel medzi odhadovanou výškou dôchodku z druhého piliera a skutočne ponúkanou výškou zo strany životných poisťovní, je podľa Kažimíra potrebné položiť predovšetkým súkromným životným poisťovniam. "Nám to tak vychádza, že rozdiel je asi v zisku," podčiarkol.

 

Výšku dôchodku však nevedel potvrdiť. "Je to totiž veľmi vážna vec. Myslím si však, že môžeme byť spokojní, že sme na tento problém poukázali, ale musíme si počkať na rokovania rezortu práce, pretože je to jeho agenda. My poskytujeme akúsi analytickú súčinnosť a spolu s rezortom práce sme pripravení rokovať so životnými poisťovňami," dodal minister financií SR. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona