Kažimír: Vyrovnaný rozpočet v roku 2017 je stále reálny

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 14:38 • 2 min
Kažimír: Vyrovnaný rozpočet v roku 2017 je stále reálny

BRATISLAVA – Rezort financií plánuje podľa jeho šéfa Petra Kažimíra (Smer-SD) aj naďalej znižovať deficit verejných financií. Plán je dosiahnuť deficit pod 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) na budúci rok. Následne sa má rozpočet v roku 2017 vyrovnať.

slovakia

left justify in out

"Považujeme to stále za reálny cieľ," konštatoval Kažimír po dnešnom rokovaní vlády. Kabinet dnes na zasadnutí schválil Program stability SR na roky 2015 až 2018, ktorý počíta so znížením deficitu Slovenska v tomto roku na úrovni 2,55 % HDP.

 

Dôležité je pritom podľa Kažimíra to, že krajine klesá aj dlh. Na budúci rok predpokladá jeho pokles pod hranicu 53 % a v roku 2018 sa má znížiť na úroveň okolo 50 %. Opozícii, ktorá kritizuje vládu za nedostatočné šetrenie, odkazuje, aby sa pozrela na svoje rozpočty. Naposledy na ten na rok 2012. Vtedy podľa Kažimíra argumentovali predstavitelia opozície tým, že idú voľby.

 

"My napriek tomu, že voľby idú, udržujeme konsolidačné tempo," doplnil šéf rezortu financií. Deficit sa podľa neho znižuje nominálne aj štrukturálne. "Toto nie sú preteky. Pre nás je kľúčové udržanie cieľa v roku 2017 a ten cieľ je nespochybniteľný," dodal Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona