Kažimír: Vyrovnaný rozpočet si môžeme dovoliť aj s istými rezervami

NETKY.SK • 16 December 2018, 13:09 • 2 min
Kažimír: Vyrovnaný rozpočet si môžeme dovoliť aj s istými rezervami

BRATISLAVA - Slovensko si podľa prognóz, ktoré robilo Ministerstvo financií (MF) SR, vyrovnané hospodárenie môže dovoliť aj s istými rezervami.

slovakia

left justify in out

Víťazmi rozpočtu sú pritom rezort obrany a zdravotníctva. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

Šéf rezortu financií v súvislosti s rozpočtom na rok 2019 vyhlásil, že počíta aj s istými rezervami, ktoré sa postupne vizualizujú v prijatej legislatíve. Zároveň dodal, že sa idú zvyšovať mzdy vo verejnej správe budúci rok o 10 %, ale súčasne bude mať SR vyrovnané hospodárenie. "Keby sme nezvyšovali mzdy, tam na tom dvojročnom rámci máme dve miliardy doma, ako sa hovorí," podotkol Kažimír v diskusnej relácii TA3 s tým, že ide o zvyšovanie tarifných platov, čo je "sen všetkých odborárov". Podľa jeho názoru by mala mať väčšiu váhu variabilná zložka platu, kde sa oceňuje výkon.

 

V tejto súvislosti doplnil, že spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) presadili personálne audity v celej štátnej a verejnej správe. "Verím, že prvýkrát v histórii budeme schopní predložiť verejnosti analýzy, ako z hľadiska počtu zamestnancov, ich platových podmienok tie rezorty vyzerajú," poznamenal minister.

 

V budúcoročnom rozpočte sú podľa neho, obrazne, "víťazmi" rezort obrany a zdravotníctva. Rozdiel je však podľa Kažimíra v tom, že ministerstvo obrany si to uvedomuje. "V zdravotníctve všetci 'šomrú', že je tých peňazí stále málo," skonštatoval Kažimír, podľa ktorého ministerstvo zdravotníctva podobný objem peňazí nikdy nemalo. Z hľadiska objemu financií má pred sebou podľa neho najlepšie časy aj rezort školstva.

 

V rámci svojej kandidatúry na guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) uznal, že v SR ide o precedens. Ak by sa prezident SR Andrej Kiska stotožnil s jeho menovaním, prisľúbil, že sa vzdá politiky. "Guvernér je v prvom rade na strane menovej a finančnej stability," zdôraznil Kažimír.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona