Kažimír: Výnos z predaja podielu v Telekome by mal ísť na zníženie dlhu

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 17:16 • 2 min
Kažimír: Výnos z predaja podielu v Telekome by mal ísť na zníženie dlhu

BRATISLAVA - Vláda plánuje peniaze získané z predaja akcií štátu v spoločnosti Slovak Telekomu (ST) využiť na zníženie dlhu Slovenska.

slovakia

left justify in out

Povedal to po dnešnom rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). V minulosti sa pritom hovorilo aj o tom, že z tohto predaja by sa mohol financovať prechod na systém jednej zdravotnej poisťovne.
     

"Čo sa týka výnosu, hovoríme o sume, ktorá má kľúčovo z môjho pohľadu smerovať na zníženie dlhu. Kľúčové je použiť tieto prostriedky na zníženie dlhu. Pretože aj keď hranicu 55 % hrubého domáceho produktu sme v roku 2013 prekročili, stále zostáva posvätná hranica 57 % HDP, ktorú za žiadnu cenu nechceme prekročiť," zdôraznil Kažimír.
     

Podľa jeho slov, ak sa vláde bude tak dariť ako v súčasnosti, tak je reálne, že hrubý verejný dlh Slovenska tento rok klesne. "Plánovaný cieľ, ale ešte bez započítania zmien metodík Eurostatu, je v roku 2014 na úrovni 55,2 % HDP. To sú ciele, ktoré chceme splniť a súčasťou tohto projektu je samozrejme aj použitie výnosu z predaja Telekomu," avizoval Kažimír.
     

Predaj akcií štátu v tejto firme je podľa rezortu financií potrebný aj z toho dôvodu, že dnes súčasná vláda nemá z nich úžitok. "Každý rok sa každý minister financií musel dohadovať s akcionármi a predstaviteľmi Slovak Telekomu o tom, ako budú vyplatené dividendy. Nemáme kontrolu nad fungovaním Telekomu, nad výplatou dividend. Rozhodli sme sa, že tento podiel predáme, lebo po zbabranej privatizácii nie sme schopní mať z neho efektívne výsledky," pripomenul minister financií.
     

Je pritom presvedčený, že najtransparentnejším spôsobom by bol predaj akcií prostredníctvom burzy cenných papierov. "Jednou možnosťou je predkupné právo, ktoré si môže uplatniť Deutsche Telekom a druhou možnosťou je predaj cez kapitálový trh, aby sa akcie tejto firmy mohli dostať aj k občanom. Považujeme to za najtransparentnejší spôsob predaja, preto aj dochádza k zmene zákona o privatizácii," doplnil Kažimír.
     

Vláda na svojom dnešnom rokovaní schválila návrh novely zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Cieľom tejto novely je úprava podmienok predaja akcií vo vlastníctve štátu prostredníctvom burzy, čo súvisí práve s prípadom Slovak Telekomu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona