Kažimír vylučuje použitie bankového odvodu na kúpu podielu v Slovenských elektrárňach

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 11:37 • 2 min
Kažimír vylučuje použitie bankového odvodu na kúpu podielu v Slovenských elektrárňach

BRATISLAVA - Možnosť využiť peniaze z osobitného odvodu bánk napríklad na zvýšenie podielu štátu v Slovenských elektrárňach (SE) minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) odmieta. Štát v súčasnosti v elektrárňach vlastní 34 %, plánuje však získať nad firmou kontrolu. Chce tak využiť situáciu, keď svoj 66-% podiel predáva väčšinový akcionár, taliansky Enel.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom poverení riadením ministerstva hospodárstva v Prezidentskom paláci Kažimír odpovedal na otázku, či sa bankový odvod nebude používať aj na iné účely, napríklad v súvislosti s kúpou podielu od Enelu. "Ja to vylučujem. Určite sa nebude," reagoval.

 

Na túto možnosť v utorok (5.5.) s poukázaním na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) upozornili nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Juraj Miškov a Jozef Kollár zo strany SKOK. Vláda podľa nich ohrozuje vklady občanov v bankách, pretože plánuje peniaze vyzbierané z bankového odvodu využiť na kúpu podielu v SE od spoločnosti Enel. Tieto prostriedky by sa pritom podľa nich mali v budúcnosti využiť na výplatu chránených vkladov občanov, ak by sa banky dostali do problémov.

 

Premiér cez víkend v Sobotných dialógoch RTVS vyhlásil, že je povinnosťou vlády reagovať na rôzne krízové situácie. "Hovorím príklad, ak začíname bojovať o vstup do Slovenských elektrární, potrebujeme na to zdroje. Ak napríklad použijeme zdroje na spätné odkúpenie akcií Slovenských elektrární z iných fondov, tak môžeme použiť fondy, ktoré sme vybrali od bánk, zase na niečo iné," konštatoval Fico.

 

Nedávnou novelou Obchodného zákonníka sa rozšíril účel použitia peňazí získaných z bankového odvodu. Vláda ich plánuje využiť na kúpu pohľadávok malých veriteľov voči stavebnej spoločnosti Váhostav-SK, ktorá je momentálne v reštrukturalizácii. Po splatení týchto dlhov, ktoré bude od firmy v nasledujúcich rokoch štát vymáhať, ich však plánuje do účelového fondu zase vrátiť. Doteraz sa v ňom vyzbieralo približne pol miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona