Kažimír: Vlaňajší hotovostný deficit bol o 0,5 % HDP nižší, ako sa plánovalo

NETKY.SK • 2 Január 2015, 14:46 • 2 min
Kažimír: Vlaňajší hotovostný deficit bol o 0,5 % HDP nižší, ako sa plánovalo

BRATISLAVA - Štát vlani hospodáril lepšie, ako pôvodne plánoval. Informoval o tom dnes na tlačovej besede podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Hotovostný deficit na rok 2014 bol plánovaný vo výške približne 3,3 miliardy eur, výsledok k polnoci 31. decembra 2014 bol na úrovni niečo vyše 2,9 miliardy eur. To znamená, že sme ako vláda a štát nevyužili celkový priestor, ktorý tu bol možný. Hotovostný deficit je celkovo o 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) nižší, ako bol pôvodne plánovaný a zahrnutý v štátnom rozpočte," spresnil.
     

Výsledok hotovostného deficitu podľa neho zásadným spôsobom ovplyvňuje verejný dlh. "My už dnes, v týchto prvých dňoch roku 2015, môžeme oznámiť, že medziročne, medzi rokmi 2013 a 2014, dlh klesá. A klesá približne o 1 % HDP. Aj našou zásluhou, na základe výsledkov slovenskej ekonomiky, výberu daní, mixu výdavkov a príjmov, sa nám podarilo v roku 2014 medziročne znížiť dlh o 1 % HDP. Sme bezpečne pod úrovňou 55 % a patríme ku krajinám v eurozóne a v EÚ s najnižším verejným dlhom," poznamenal.
     

O aktuálnej hodnote deficitu verejných financií je podľa jeho slov dnes predčasné hovoriť. "Musíme si počkať najbližšie dva mesiace na výsledky hospodárenia tých častí verejného sektora, ktoré nemáme priamo pod kontrolou. Mám na mysli najmä výsledky hospodárenia samospráv a zdravotných poisťovní," podčiarkol.
     

"Vďaka jednorazovej dočasnej fiškálnej expanzii, ktorú sme využili v roku 2014, sa nám naozaj prvýkrát od vzniku krízy v roku 2009 podarilo oživiť domácu ekonomiku, s významnými príspevkami oživenia spotreby domácností, ale aj súkromných investícií. To všetko nám pomáhalo pritom, aby sme sa vedeli vysporiadať s turbulenciami, ktoré prichádzali z vonkajšieho prostredia," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona