Kažimír v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt vyzdvihol bločkovú lotériu

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 16:26 • 2 min
Kažimír v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt vyzdvihol bločkovú lotériu

BERLÍN/BRATISLAVA - Slovenský minister financií Peter Kažimír je spokojný s doterajšími výsledkami takzvanej bločkovej lotérie.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.
      

"Lotéria je absolútny úspech," povedal Kažimír v rozhovore pre Handelsblatt. Príjmy štátu vlani vzrástli o 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo v prepočte predstavovalo približne 370.000 miliónov eur. Okrem iných opatrení na zlepšenie výberu daní k tomu podľa ministra prispela aj bločková lotéria.
      

Európska komisia (EK) prednedávnom potvrdila, že vláde SR sa v roku 2013 podarilo znížiť štrukturálny deficit na 1,6 % HDP. K zlepšeniu výberu daní pomohli podľa Kažimíra opatrenia proti daňovým podvodom. Ďalším faktorom, ktorý mal pozitívny vplyv na vývoj schodku verejných financií, bolo 4-ročné (2010 až 2013) zmrazenie platov zamestnancov vo verejnej správe a spustenie jej reformy.
      

Vďaka zvýšeniu výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) by tento rok mal deficit klesnúť na 2,6 % HDP.
      

Slovensko bolo roky krajinou s druhým najhorším výberom DPH spomedzi členských štátov Európskej únie (EÚ). Horšie na tom bolo len Grécko. Podľa Kažimíra sa vláde podarilo výrazne obmedziť podvody s DPH, ktoré sa predtým odhadovali na 20 % až 30 %.
      

V bločkovej lotérii sa registrovalo 450.000 Slovákov, pričom ľudia podali 7000 upozornení na firmy, ktoré nevydávali potvrdenia o zaplatení. Počas šiestich mesiacov pred štartom lotérie bolo takýchto oznámení len 300, uviedol minister. Upozornil aj na to, že spustenie lotérie bolo relatívne lacné. "Stálo nás to 200.000 eur."
      

Bločková lotéria, ktorú vymysleli na Taiwane, má úspech a zavádzajú ju aj ďalšie európske štáty. "Portugalsko presadilo tento nápad už v januári. Teraz to chce zrealizovať aj Česko a i pre Grécko je to dobrá myšlienka," uviedol Kažimír. "V každom prípade sme pripravení podeliť sa o naše skúsenosti."
      

Kažimír tiež zdôraznil, že Slováci sú extrémne proeurópski. A to aj napriek tomu, že k ďalšej pomoci pre Grécko sa stavajú skepticky. "Po dlhých rokoch krízy sú frustrovaní a požadujú striktné dodržiavanie pravidiel stanovených Európskou úniou." Otázka ďalšej pomoci pre Atény podľa Kažimíra nie je aktuálna. Ak by sa ukázalo, že existuje diera vo financovaní Grécka, musí byť podľa neho zaplátaná "zmenami v rámci druhého záchranného programu". A ak by to nestačilo, grécka vláda by mala získať potrebné prostriedky z privatizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona