Kažimír: V roku 2012 bolo na finančnej správe zhorenisko, dnes všetko funguje

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 16:31 • 2 min
Kažimír: V roku 2012 bolo na finančnej správe zhorenisko, dnes všetko funguje

BRATISLAVA - Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) súčasnú situáciu na finančnej správe nemožno porovnávať s rokom 2012, kedy daňový systém úplne skolaboval.

slovakia

left justify in out

Skonštatoval to dnes po skončení rokovania vlády. "V roku 2012 bolo na finančnej správe zhorenisko. Nefungovalo nič, systémy vôbec nefungovali. Dnes všetko v zásade funguje," zdôraznil.
     

Pripustil však, že nový informačný systém finančnej správy má problémy. Zdôvodnil to však tým, že sa zavádza najrobustnejší nový systém na Slovensku. "Je najrobustnejší z hľadiska interakcie s občanom aj s verejnými inštitúciami. Okrem toho systém má svoju nábehovú krivku a dolaďovanie," podotkol minister financií s tým, že nový daňový systém sa menil takmer po 20 rokoch. "Teraz sa musíme naučiť pracovať s niečím iným," upozornil.
     

Tiež pripomenul, že zavádzanie nového systému pozorne sledujú aj parlamentné výbory. "Na prsty sa systému pozerajú aj opoziční poslanci. Mnohí z nich boli v roku 2012 svedkami katastrofy, ale musíme dôverovať tomu, že systém, za ktorý sme zaplatili IBM, postupne nabehne do tých kontúr, že nebude problémom pre tých, ktorí s ním pracujú, ani pre daňovníkov," doplnil minister.
     

Pre rezort financií je podľa Kažimíra kľúčové, ako funguje výber daní na Slovensku. "Za mesiac marec vybrala finančná správa o 120 miliónov eur na daniach v hotovosti viac, ako bola pôvodná prognóza. Z tohto pohľadu systém funguje. Sú vyplácané vratky na dani z pridanej hodnoty (DPH), neotvárajú sa kontroly, ako to bolo v roku 2012," podčiarkol minister.
     

Pri kolapse daňového systému v roku 2012 sa podľa neho otvárali tisícky kontrol, aby sa nevyplácali vratky na DPH. "Táto situácia tu dnes nie je. Chcem, aby aj finančná správa mohla hlásiť zlepšenie a na to potrebujeme trochu trpezlivosti," dodal Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies