Kažimír: V prípade uchádzania sa o EBA musíme mať realistické očakávania

NETKY.SK • 26 Január 2017, 17:50 • 2 min
Kažimír: V prípade uchádzania sa o EBA musíme mať realistické očakávania

BRUSEL - Odchod Spojeného kráľovstva z EÚ znamená, že sa Briti budú musieť vzdať dvoch prestížnych európskych agentúr - Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Európskeho orgánu pre bankovníctvo (EBA). Minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) dnes v Bruseli upozornil, že je ešte predčasné hovoriť o tom, či sa Slovensko bude uchádzať o niektorú z agentúr.

slovakia

left justify in out

"Delíme medveďa, ktorý ešte behá," zavtipkoval na otázku TASR, či jeho rezort alebo slovenská vláda uvažuje o uchádzaní sa o tieto inštitúcie.

 

Kažimír, ktorý sa dnes zúčastňuje rokovaní ministrov financií eurozóny (Euroskupina), zároveň priznal, že každá členská krajina EÚ má povinnosť prejaviť záujem a zaoberať sa možnosťou získať inštitúciu, ako je napríklad EBA. Obzvlášť, ak sme členská krajina, ktorá zatiaľ nemá na svojom území žiadnu z európskych agentúr.

 

"Treba mať realistické očakávania, obzvlášť pri agentúre akou je EBA, ktorá má vzťah k bankovému sektoru ako takému," skonštatoval Kažimír. "To je otázka pre celú vládu, nielen pre mňa," zdôraznil.

 

Na otázku, či Slovensku v prípade uchádzania sa o hosťovanie EBA pomôže skutočnosť, že sme členom eurozóny, Kažimír upozornil, že Británia, kde teraz EBA sídli, nie je v eurozóne a zatiaľ nie je celkom vyriešená otázka, či by budúcim hostiteľom tejto agentúry mala byť krajina, ktorá je súčasťou menovej únie.

 

Európsky orgán pre bankovníctvo má za úlohu vytvoriť jednotný regulačný rámec a rámec dohľadu pre celý bankový sektor Európskej únie. Agentúra funguje od roku 2011 a má 154 zamestnancov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies