Kažimír: V prípade Grécka krajinám, ktoré pomáhali, nehrozia ďalšie platby

NETKY.SK • 7 November 2014, 16:23 • 2 min
Kažimír: V prípade Grécka krajinám, ktoré pomáhali, nehrozia ďalšie platby

BRUSEL - Krajiny eurozóny sú pripravené pracovať na úverovom programe pre Grécko v období po uplynutí záchranného finančného programu z roku 2010, ministri financií eurozóny (Euroskupina) však vyzvali Atény na ďalšie proreformné ekonomické úsilie.

slovakia

left justify in out

Minister financií SR Peter Kažimír v tejto súvislosti pripomenul, že rozhovory na túto tému sú len na začiatku, podľa neho je však dobré, že Gréci zrejme nebudú potrebovať peniaze, ktoré odložili na posilnenie kapitálu svojich bánk a tieto zdroje by mohli použiť na dokončenie pôvodného záchranného programu.
     

Grécko v roku 2010 získalo 240 miliárd eur v rámci medzinárodnej finančnej pomoci, na záchranu prepadajúcej sa štátnej ekonomiky. Európska časť programov by mala skončiť v decembri tohto roku.
     

"Terajšie debaty vedú skôr k optimistickejším záverom o tom, ako sa ukončí terajší program," uviedol Kažimír. 
     

Spresnil, že dôležité bude, či Gréci splnia všetky úlohy, ku ktorým sa v rámci programu zaviazali, či dostanú poslednú tranžu a či naozaj odídu z tohto programu s prísľubom ďalšieho možného úveru.
     

Nový "post-programový" úver by podľa Kažimíra Grékom zaručil istotu, že sa nemusia spoliehať len na trhy. Dodal však, že Gréci by mali byť veľmi opatrní, ktorú verziu vystúpenia z prvého programu pomoci si zvolia. 
     

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem upozornil, že prísľub preventívnej úverovej linky pre Grécko, v prípade potreby, je pozitívnym signálom pre finančné trhy a správny krok pre "zachovanie dôvery trhov". 
     

"Podstatné je to, že momentálne je situácia v Grécku upokojená z hľadiska ekonomického vývoja, čakajú ju skôr niektoré politické riziká. Dobrá správa je, že zatiaľ žiadnej z krajín, ktoré pomáhali Grécku, nehrozí ďalšia platba, ďalší tlak na zvyšovanie úveru," zhodnotil situáciu Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies