Kažimír: V Európe nie je priestor pre daňové raje

NETKY.SK • 29 Apríl 2013, 15:41 • 2 min
Kažimír: V Európe nie je priestor pre daňové raje

BRATISLAVA - V Európe nie je priestor pre daňové raje. Slovenský minister financií Peter Kažimír to vyhlásil na pondelkovej medzinárodnej konferencii na tému boja proti daňovým podvodom a daňovým únikom, ktorá sa konala v Helsinkách za účasti viacerých ministrov financií krajín eurozóny, OECD a odborníkov na dane.

slovakia

left justify in out

"Mali by sme sa v rámci Európy dohodnúť, že subjekty podnikajúce v krajinách z budúcej "Čiernej listiny jurisdikcií daňových rajov" by boli sankcionované napríklad vylúčením z európskych verejných obstarávaní," povedal podľa informácií zverejnených ministerstvom financií Kažimír. Ako ďalej dodal, ekonomická kríza ešte viac zvýraznila potrebu efektívnych daňových systémov. "Daňové úniky a daňové podvody sú hlavnou prekážkou k dosiahnutiu efektívnej a sociálne spravodlivej fiškálnej konsolidácie. Štátna kasa sa nedá konsolidovať, keď je deravá" uviedol Peter Kažimír.

Účastníci medzinárodnej konferencie sa podľa slovenského ministerstva financií zhodli na tom, že daňové podvody a daňové úniky nie sú problémom len národným, ale majú medzinárodný charakter. V rámci Európskej únie sa pritom objem daňových únikov odhaduje na tisíc miliárd eur. "Je nevyhnutné, aby jednotlivé krajiny Európy mohli využívať automatickú výmenu daňových informácií tak, aby fungovala efektívne. Jednotlivé členské krajiny by sa mali dohodnúť na minimálnych štandardoch v prípade správy daní," približuje zhodu účastníkov konferencie rezort financií. 

Podľa fínskej ministerky financií Jutty Urpilainen je nevyhnutná v boji proti daňovým únikom a daňovým podvodom užšia koordinácia na európskej úrovni. "V boji proti daňovým únikom bojujeme na obranu spravodlivosti daňových systémov a konkurencieschopnosti našich ekonomík," uzavrel eurokomisár Algirdas Šemeta. V rámci diskusie na pondelňajšej konferencii podľa ministerstva financií zazneli aj otázky týkajúce sa bankového tajomstva, ale aj odtajnenia schránkových firiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona