Kažimír: Už som desiaty rok v politike, som pripravený na všetko

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 13:51 • 2 min
Kažimír: Už som desiaty rok v politike, som pripravený na všetko

BRATISLAVA – V priestoroch auly Univerzity Komenského (UK) v Bratislave dnes svoje brány otvorila Detská Univerzita Komenského (DUK). V poradí 14. ročník denného štúdia pre deti od deväť do 14 rokov pripravilo Divadlo Aréna a UK v Bratislave.

slovakia

left justify in out

V priebehu mesiacov júl a august bude objavovať nové témy formou vysokoškolských prednášok približne 340 detských študentov. Prednášajúcimi sú univerzitní profesori, docenti a vedeckí pracovníci, ktorí svoje prednášky vždy prispôsobujú veku detí. Prázdninové vzdelávanie detí odštartovalo slávnostnou imatrikuláciou za prítomnosti viacerých hostí. Medzi nimi nechýbal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan a minister financií SR Peter Kažimír.

 

"Dnešným dňom sa prepisuje história DUK, pretože prvýkrát na jej slávnostnej inaugurácii sa zúčastňujú až dvaja ministri. Teším ma to o to viac, že obaja vedú ministerstvá rozhodujúce a významné pre rozvoj školstva, vzdelávania a vedy," uviedol v príhovore rektor UK Bratislave Karol Mičieta. Riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura, ktorý inicioval vznik DUK v roku 2003, vo svojom sugestívnom príhovore k deťom upozornil, že na detskej univerzite môžu prednášať len docenti a profesori, preto sa rozhodol na krátky čas prepožičať ministrovi financií titul profesora.

 

Úvodnú prednášku predniesol práve Kažimír na tému Prečo peniaze kazia charakter? Minister financií pre TASR pripomenul, že to nie je jeho prvé vystúpenie pred detskými poslucháčmi. Študentom DUK sa mal možnosť prihovoriť už minulý rok v NR SR. "Aj s pamätným záznamom o možnom zdaňovaní vreckového, ktorý sa dostal, tuším, aj do silvestrovského programu," doplnil minister, ktorému nechýba zmysel pre humor a pred detským poslucháčom uprednostňuje uvoľnené vystupovanie.

 

Po uvítacej prednáške dostali deti priestor, aby sa pýtali na všetko, čo ich zaujíma nielen z oblasti verejných financií. Vlani padli otázky o výške platov učiteľov či zdravotníkov, deti sa zaujímali o zdaňovanie, tento rok sa malí zvedavci pýtali dokonca i na prípravu predsedníctva SR v Rade EÚ. "Je úplne jasné, že deti žijú so svojimi rodičmi, žijú na sociálnych sieťach, pozerajú médiá, niekedy bohužiaľ, a výsledkom sú takéto otázky a takýto pohľad na svet," poznamenal Kažimír s tým, že ho nemôže prekvapiť žiadna nemilosrdná detská otázka: "Ja už som desiaty rok v politike, som pripravený na všetko."

 

Celkovo je pre deti pripravených deväť prednášok, ktoré sa budú snažiť zodpovedať aj také otázky ako napríklad Prečo potrebujeme umenie a kultúru?, Prečo je jeseň farebná? alebo Prečo sú peniaze zadarmo? Cyklus prednášok dopĺňa dobrovoľný program sprievodných podujatí a workshopov. K tradičným aktivitám patrí kariérny a street dance workshop, exkurzie a tvorivé dielne v spolupráci so Slovenskou národnou galériou, Slovenským národným múzeom a Slovenskou filharmóniou, výlet loďou do galérie Danubiana Meulensteen. Študenti budú mať možnosť navštíviť priestory Vojenského útvaru v Leviciach, školu v prírode na Planinke či výrobný závod Volkswagen. Veľkému záujmu sa teší už spomínaná parlamentná hodina otázok v NR SR.

 

Malí študenti, ktorí sa na prednáškach nemôžu zúčastňovať osobne, majú možnosť absolvovať letné vzdelávanie prostredníctvom Detskej Univerzity Komenského Online. Deti sa na "diaľkové" štúdium môžu prihlasovať bezplatne do konca júla na www.dukonline.sk.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies