Kažimír: Učiteľom odporúčam bazálny pokoj z pohľadu, kto čo má

NETKY.SK • 1 Október 2016, 14:42 • 2 min
Kažimír: Učiteľom odporúčam bazálny pokoj z pohľadu, kto čo má

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) odporúča učiteľom nespokojným so svojim platom bazálny pokoj z pohľadu, kto čo má a kto čo nemá. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy s tým, že učitelia majú už teraz zákonom garantovanú šesťpercentnú valorizáciu miezd od januára 2016 a teraz sú na rade ostatní zamestnanci mimo školstva, s ktorými sa len vyjednáva.

slovakia

left justify in out

Kažimír zopakoval, že za minulé volebné obdobie sa učiteľom zvýšili platy o 24 percent, zároveň sa súčasná vláda zaviazala o ďalšiu valorizáciu na úrovni šesť percent každý rok. "Medzi septembrom v roku 2015 a 2016 stúpajú tieto platy o desať percent," povedal.

 

Minister upozornil, že sa začína kolektívne vyjednávanie v celom verejnom sektore, kde pôsobí asi 350.000 ľudí vrátane 150.000 zamestnancov školstva, z toho 100.000 učiteľov. "Chcem odkázať všetkým na Slovensku, že učitelia a pedagógovia už majú valorizované platy o šesť percent na budúci rok. Všetci ostatní nemajú garantovanú valorizáciu a sú v patričnej nevýhode. Teraz sú na rade všetci ostatní mimo školstva," deklaroval.

 

Lídrom učiteľských iniciatív, ktoré bojujú za vyššie platy a organizujú štrajky, Kažimír odkázal, že ak presvedčia všetkých ostatných zamestnancov verejného sektora, že nechcú valorizáciu, dostanú ju učitelia.

 

Minister je tiež presvedčený, že školstvo nie je len o peniazoch. "Keď aj zdvojnásobíte platy, neznamená to, že sa zlepší kvalita vzdelávania. Je to o systéme aj o ľuďoch, ktorí sú vnútri," dodal Kažimír.

 

Exminister školstva a dnes poslanec Národnej rady SR Eugen Jurzyca (SaS) však považuje za jasné, že zo strednodobého a dlhodobého hľadiska sa budú musieť platy učiteľov zvyšovať, ak chceme mať školstvo, aké je v zahraničí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona