Kažimír: Téma verejných financií a ekonomiky prestáva byť drámou

NETKY.SK • 13 Február 2016, 12:32 • 2 min
Kažimír: Téma verejných financií a ekonomiky prestáva byť drámou

BANSKÁ BYSTRICA - Téma verejných financií a vývoja ekonomiky prestáva byť na Slovensku drámou. V prejave na programovej konferencii Smeru-SD to dnes vyhlásil podpredseda strany a minister financií Peter Kažimír.

slovakia

left justify in out

Dokazuje to podľa neho rýchly rast slovenskej ekonomiky, potvrdenie ratingu SR viacerými medzinárodnými agentúrami či nová daňová prognóza, ktorú detailne predstaví v pondelok (15.2.) Aj keď konkrétne čísla zatiaľ neprezradil, avizoval vyššie príjmy štátu, zdravotných poisťovní, Sociálnej poisťovne či samospráv.

 

"Ak nahodíme nové príjmy do schváleného rozpočtu na roky 2016 až 2018, tak v roku 2018 bude náš deficit na úrovni 0 % HDP. Prvýkrát v histórii SR bude vyrovnaný rozpočet," zdôraznil Kažimír.

 

V takomto stave odovzdá verejné financie súčasná vláda. Tá ďalšia sa následne bude musieť dohodnúť na svojich prioritách v oblasti cestnej infraštruktúry, školstva, sociálnych vecí či zdravotníctva, ktoré by potrebovali ďalšie stovky miliónov, pripustil Kažimír.

 

Samotné vyrovnané hospodárenie sa môže posunúť o rok dopredu alebo dozadu. "Ale sme kredibilná krajina eurozóny, sme viazaní európskymi pravidlami. Už dnes musíme povedať, že vyrovnané hospodárenie musíme dosiahnuť v budúcom volebnom období. Všetko ostatné je otázka taktovania, primeranosti a dostupnosti zdrojov," priblížil šéf rezortu financií.

 

Pripomenul tri roky boja proti daňovým únikom, ktoré do rozpočtu priniesli viac ako 2 miliardy eur alebo 3 % hrubého domáceho produktu. Tento boj musí podľa Kažimíra pokračovať ďalej. Ak by sa daňové úniky obmedzili na úroveň priemeru EÚ, štát by podľa neho získal dodatočných 800 miliónov eur.

 

Po dobrom vlaňajšku slovenskej ekonomiky očakáva ministerstvo financií aj tento rok rast bezpečne nad úrovňou 3 %. "V ďalších rokoch naši prognostici vidia možnosť dosahovať rast nad 4 %," avizoval. Spolu s ekonomickým rastom očakáva len v tomto roku vytvorenie 30.000 nových pracovných miest. "Sľuby, o ktorých hovoríme, sú realistické," dodal Kažimír.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies