Kažimír: Taliansko nevykazuje znaky fatálnej krízy, trhy sa upokojili

NETKY.SK • 5 December 2016, 16:56 • 2 min
Kažimír: Taliansko nevykazuje znaky fatálnej krízy, trhy sa upokojili

BRUSEL - V Taliansku sa žiadna katastrofa nedeje. Týmito slovami opísal dnes v Bruseli minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) situáciu v Taliansku po nedeľňajšom referende o zmene ústavy, ktoré vyústilo do rezignácie premiéra Mattea Renziho.

slovakia

left justify in out

Kažimír potvrdil, že taliansky minister financií Pier Carlo Padoan kvôli domácej vnútropolitickej kríze sa nezúčastňuje dnešných rokovaní Euroskupiny a nebude prítomný ani v utorok na zasadnutí ministrov financií EÚ (Ecofin), poslednej pod taktovkou slovenského predsedníctva.

 

S odkazom na výsledky talianskeho referenda Kažimír skonštatoval, že politici by si mali uvedomiť akou dvojsečnou zbraňou je všeľudové hlasovanie, zároveň sa však podľa jeho slov v Taliansku žiadna katastrofa nedeje. Spresnil, že terajšia vnútropolitická kríza bola v podstate očakávaná, lebo prieskumy verejnej mienky boli známe a aj premiérove snahy presadiť svoje zámery.

 

"Teraz je potrebné, aby talianska politická scéna rýchlo našla riešenie, zrejme technokratickú vládu, ktorá dovládne. Vo vzťahu k ekonomike by to mal byť človek na pozícii premiéra aj ministra financií, ktorý bude mať dôveru trhov aj z hľadiska financovania dlhu a refinancovania niektorých bánk," uviedol Kažimír. Spresnil, že nový kabinet, ktorý musí mať dôveru parlamentu, musí dokázať, že vie dodať hodnoverný ekonomický plán.

 

Horším scenárom, aj vzhľadom na supervolebný rok 2017 v EÚ, by podľa neho boli predčasné voľby v Taliansku a spojenectvo síl, ktoré sú protieurópsky zamerané. Zároveň pripustil, že stále existujú riziká spojené s dianím v tejto krajine, bude však na novovymenovanej vláde, aby "vzala do rozum do hrsti".

 

Kažimír na špekulácie novinárskej obce o "špageti exite", čiže možnom vystúpení Talianska z eurozóny alebo EÚ upozornil, že naozaj netreba dramatizovať a nie sú tu znaky žiadnej "fatálne krízy", dôkazom čoho je aj správanie finančných trhov. Ak počas noci trhy zareagovali negatívne a poklesom kurzu eura, za niekoľko hodín sa situácia dostala do normálu.

 

Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem po úvodnej časti rokovaní ministrov pripomenul, že päť krajín eurozóny Estónsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko a Slovensko, pripravilo rozpočty, ktoré sú v plnom súlade s Paktom stability a rastu. Taliansko naopak je v skupine krajín, ktoré nedodržali rozpočtové a dlhové pravidlá na rok 2017. Európska komisia pôvodne pre Taliansko navrhla určitý "manévrovací priestor" v podobe 0,5 percentuálneho bodu vzhľadom na problémy so zvládaním masových migračných tokov a na škody spôsobené tohoročnými zemetraseniami v centrálnej časti krajiny.

 

Kažimír v tejto súvislosti zdôraznil, že snaha uvoľniť prísne rozpočtové pravidlá, ak treba riešiť škody po zemetrasení, je prirodzená, avšak ďalšie kroky v rámci tzv. flexibility budú možné až po vymenovaní novej vlády v Ríme, lebo len tá bude môcť poskytnúť potrebné politické záväzky. Aj preto teraz nie je možné hovoriť o konkrétnom dátume pre dohodu s Talianskom či o manévrovacom percentuálnom rozsahu.

Upozornil však, že v prípade Španielska Brusel čakal až desať mesiacov a nakoniec sa zrodila rozumná dohoda a je tam vláda, ktorá zaisťuje ekonomický rast a tvorbu pracovných miest a ktorá dala jasné záväzky o znižovaní deficitu. Takýto scenár je podľa neho veľmi pravdepodobný aj s Talianskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies