Kažimír: Štát vyberie na daniach viac vďaka znižovaniu daňových únikov

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 16:08 • 2 min
Kažimír: Štát vyberie na daniach viac vďaka znižovaniu daňových únikov

BRATISLAVA - Daňové a odvodové príjmy na Slovensku by mali byť v tomto roku o 290 miliónov eur vyššie, ako odhadol rezort financií vo svojej prognóze z februára.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v Bratislave minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) na tlačovej konferencii k najnovšej prognóze daňových a odvodových príjmov verejnej správy. Vypracoval ju Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií.
     

Za zlepšenie prognózy môže podľa Kažimíra predovšetkým znižovanie únikov dane z pridanej hodnoty (DPH). "Je to hlavne vďaka úspešnému boju s daňovými únikmi. Na príjmy štátu pozitívne vplýva aj celková makroekonomická klíma, lepšia situácia na trhu práce, prebúdzajúca sa spotreba domácností," zdôvodnil Kažimír.
     

Šéf rezortu financií zároveň zdôraznil, že šesť kvartálov po sebe rastie efektívna daňová sadzba na DPH, ktorá je aktuálne na úrovni 14,1 %. Najvyššia bola v roku 2005 v hodnote 15,5 %, naopak, najnižšia 12,5 % v 2. štvrťroku 2012.
     

Pozitívne sa podľa Kažimíra vyvíjala aj takzvaná korporátna daň, teda daň z príjmu právnických osôb, ktorá bola v roku 2013 na úrovni 23 %. "Vybrali sme takmer o 360 miliónov eur viac, ako keby bola sadzba na úrovni 19 %," priblížil s tým, že sa nezvýšil sklon k daňovým únikom.
     

Rezort financií očakáva vyššie daňové príjmy aj v nasledujúcich troch rokoch. Na roky 2015 a 2016 bola prognóza navýšená približne o 200 miliónov eur a odhad na rok 2017 vzrástol o 145 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies