Kažimír: Som presvedčený, že dospejeme k rozumnému výsledku

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 16:56 • 2 min
Kažimír: Som presvedčený, že dospejeme k rozumnému výsledku

BRUSEL - Slovami o "krste ohňom" otvoril dnes minister financií SR Peter Kažimír svoje prvé hodnotenie pracovných rokovaní ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli. Minister pred novinármi priznal, že na Ecofine bola bohatá pracovná agenda, ústrednou témou však bola situácia okolo nadmerných deficitov Španielska a Portugalska.

slovakia

left justify in out

Kažimír pripomenul, že Portugalsko a Španielsko neprijali účinné opatrenia na zníženie ich deficitu verejných financií. Vlády oboch krajín majú k dispozícii desať dní na to, aby písomnou formou oznámili vhodné nápravné opatrenia a jasne vyargumentovali, prečo by nemali byť terčom finančných sankcií.

 

V opačnom prípade, ako spolu s Kažimírom upozornil aj podpredseda Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis, exekutíva EÚ má 20 dní na to, aby uvalila na Madrid a Lisabon pokutu vo výške 0,2 % HDP a od roku 2017 zmrazila ich prístup k čerpaniu štrukturálnych fondov EÚ.

 

Dombrovskis pripomenul, že obe krajiny, ktoré boli zasiahnuté dlhovou a finančnou krízou, prekonali kus cesty a podarilo sa im stabilizovať situáciu, vrátiť sa na cestu rastu a znižovať nezamestnanosť. Upozornil, že hroziaca pokuta pre finančnú nedisciplinovanosť môže byť znížená či dokonca "nulová", ak vlády týchto krajín poskytnú argumenty o mimoriadnej hospodárskej situácii alebo ak vysvetlia vzniknutý stav a zaručia sa i o nápravu situácie.

 

"Som presvedčený, že nakoniec dospejeme k rozumnému a šikovnému výsledku," opísal Kažimír situáciu v súvislosti so Španielskom a Portugalskom.

 

Európska komisia vo svojom stanovisku upozornila, že Portugalsko malo obmedziť svoj deficit pod 3 percentá HDP už v minulom roku, kým Španielsko malo dosiahnuť tento cieľ do konca tohto roka.

Z ostatných tém na Ecofine, ako zdôraznil Kažimír, rezonovala otázka boja proti praniu špinavých peňazí, ktorá je spájaná aj s obmedzením možností teroristických skupín, a tiež boj proti daňovým podvodom a únikom.

 

Kažimír zdôraznil, že Rada EÚ pre hospodárske a menové záležitosti podporuje snahy Európskej komisie, ktorá chce v januári 2017 predstaviť novú iniciatívu zameranú na boj proti teroristickým skupinám. Komisia v tejto súvislosti požaduje rýchlu reakciu spoluzákonodarcov z Európskeho parlamentu a Rady, na čele ktorej je teraz Slovensko.

 

Obaja, Kažimír aj Dombrovskis, pred novinármi uviedli, že témou ministerských rokovaní na Ecofine bola aj situáciu po britskom referende o brexite, kde sa hovorilo o potenciálnom dosahu brexitu na ostatné krajiny EÚ a o tom, ako bude treba riadiť postreferendový proces.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies