Kažimír: Slovensko si zaslúžilo vystúpiť z procedúry nadmerného deficitu

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 15:46 • 2 min
Kažimír: Slovensko si zaslúžilo vystúpiť z procedúry nadmerného deficitu

BRATISLAVA - Slovensko si jednoznačne zaslúžilo vystúpiť z procedúry nadmerného deficitu. Presvedčený je o tom minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sa totiž vláde podarilo zlepšiť fungovanie štátu, ako aj zastabilizovať verejné financie udržateľným spôsobom. "Osobitne ma teší, že sa nám podarilo dosiahnuť tieto výsledky v roku 2013, lebo tento rok bol veľmi ťažký pre Slovensko aj európsku ekonomiku," podotkol Kažimír na dnešnej tlačovej konferencii.
     

Vyradenie spomedzi rozpočtových "hriešnikov" pre Slovensko podľa Kažimíra znamená, že nebude musieť platiť pokutu vo výške 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), teda asi 150 miliónov eur. "Zotrvanie v tomto režime by mohlo znamenať, že by sa mohli štátu zvýšiť výdavky na obsluhu dlhu. Slovensko sa posledné mesiace teší rekordne nízkym úrokom na financovanie vlastného dlhu. Keby sa nám nepodarilo vystúpiť z procedúry, naša kredibilita by bola ohrozená," upozornil.
     

Minister vyzdvihol, že tento krok bude prospešný aj pre samotných slovenských občanov. "Ľudia budú mať nielen pocit, že žijú v slušnej krajine, ale budú aj menej platiť za úroky, ktoré platia za pôžičky a úvery, pretože riziková prirážka pri financovaní štátu sa okamžite prenáša aj na úročenie úverov, ktoré si berú naše firmy a domácnosti," uviedol šéf rezortu financií.
     

Vystúpenie Slovenska z procedúry by nemala ohroziť ani zmena metodiky sledovania hospodárenia štátu, ktorá sa pripravuje na jeseň. Ako vysvetlil Kažimír, dohoda ministrov financií Európskej únie je taká, že pre účely posudzovania nadmerného deficitu sa bude považovať jarná notifikácia podľa doterajšej metodiky ESA 95. "To znamená akékoľvek výsledky, ktoré budú prisudzované roku 2013 na základe novej metodiky, nebudú ovplyvňovať procedúru nadmerného deficitu," podčiarkol minister.
     

Konsolidačné úsilie vlády v minulom roku bolo podľa neho vo výške 1,9 % HDP. Vláda musela prijať opatrenia v celkovom objeme 1,5 miliardy eur. Slovensko sa do procedúry nadmerného deficitu dostalo v roku 2009, kedy v čase krízy deficit vyskočil na 8 % HDP. Za minulý rok však klesol na 2,77 % HDP.  Spoločne so Slovenskom by malo vystúpiť z procedúry aj Dánsko, Česká republika, Rakúsko a Belgicko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies