Kažimír: Slovensko sa bude v spore s Union ZP brániť do posledného dychu

NETKY.SK • 16 Október 2013, 15:00 • 2 min
Kažimír: Slovensko sa bude  v spore s Union ZP brániť do posledného dychu

BRATISLAVA - Slovensko sa bude podľa ministra financií Petra Kažímíra (Smer-SD) v spore s akcionárom Union zdravotnej poisťovne pre zákaz zisku za prvej vlády Roberta Fica brániť do posledného dychu.

slovakia

left justify in out

"Budeme bojovať o každé euro," vyhlásil šéf rezortu po dnešnom rokovaní vlády. Tvrdí, že spor nie je z pohľadu SR taký čierny, ako sa maľuje. Podľa medializovaných informácií sa Najvyšší spolkový súd Nemecka nebude zaoberať žiadosťou SR o posúdenie rozhodnutia arbitrážneho súdu v spore s holandskou spoločnosťou Achmea vlastniacej Union zdravotnú poisťovňu. Na jeho základe má Slovensko vyplatiť spoločnosti 25 miliónov eur. Kažimír tvrdí, že najvyšší súd žiadne rozhodnutie neurobil, ale prijal iba návrh rozhodnutia, ku ktorému sa Slovensko ešte môže vyjadriť.

Ako poznamenal, Slovensko je v súčasnosti v džungli justičných procedúr. Podotkol, že ho prekvapila neskrývaná radosť niektorých predstaviteľov opozície či právnych expertov, ale aj laikov v súvislosti so stanoviskom nemeckého súdu. Upozornil, že ide o predčasnú radosť, keďže vo veci sa ešte rozhodnúť nemalo. Ďalšiu taktiku Slovenska prezrádzať nechce, myslí si však, že možno prídu aj príjemné prekvapenia. 

SR prehrala dlhotrvajúci spor s vlastníkom Union ZP v decembri 2012. Medzinárodný arbitrážny tribunál vtedy rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy tri milióny eur a kompenzáciu škody 22 miliónov, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne za prvej Ficovej vlády.

Slovensko má v súvislosti so sporom s Union ZP pre zákaz zisku na návrh Achmey súdom zablokovaných 29,5 milióna eur na účtoch v Luxembursku. V spore sa čaká ešte na rozhodnutie Vyššieho krajinského súdu vo Frankfurte. Tam Slovensko podalo koncom januára 2013 návrh na zrušenie rozsudku, podľa ktorého malo spoločnosti Achmea zaplatiť celkom 25 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona