Kažimír: Slovensko má druhý vrchol krízy jasne za sebou

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 14:24 • 2 min
Kažimír: Slovensko má druhý vrchol krízy jasne za sebou

BRATISLAVA - Slovensko má druhý vrchol krízy z roku 2013 jasne za sebou. Vyhlásil to dnes po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Tento fakt podľa jeho slov potvrdzujú najnovšie údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR za prvý štvrťrok tohto roka, ktoré dnes úrad zverejnil.
     

"Na stole sú čísla, ktoré sú veľmi dobrou správou pre všetkých ľudí v našej krajine," vyhlásil Kažimír. Vyzdvihol, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) v prvých troch mesiacoch roka zrýchlil na 2,4 %.
     

Podľa Kažimíra je to viac, ako ministerstvo očakávalo v štátnom rozpočte. Štruktúra rastu podľa neho hovorí o tom, že v úvode roka sa prebudili slovenskí investori a podnikatelia, zvýšilo sa investovanie a viac sa stavia, tvorí sa viac nových pracovných miest a po rokoch sa tiež obnovila domáca spotreba. "Domáci dopyt rástol o 3,9 %, čo je výborná správa," zhodnotil šéf rezortu financií.
     

Pripomenul aj pokles nezamestnanosti a to, že v prvom kvartáli tohto roka sa vytvorilo 6200 pracovných miest. "Treba podčiarknuť, že nezamestnanosť sa znížila v štyroch krajoch, z toho najviac v Košickom kraji o 3,2 percentuálneho bodu," vyčíslil Kažimír.
     

Dobrou správou je podľa neho aj nárast priemernej nominálnej mzdy začiatkom tohto roka o 4,1 % na úroveň 821 eur. Súčasne aj rozbeh výstavby bytov, keďže sa ich začalo stavať o 44 % viac ako v rovnakom období vlaňajška.
     

Rezort financií tak podľa Kažimíra počíta s tým, že najnovšie štatistiky budú mať pozitívny dopad aj na vývoj štátneho rozpočtu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona