Kažimír: Slovensko je tretie v poradí, ktoré sa na trhu financuje najlepšie

NETKY.SK • 20 Október 2015, 15:53 • 2 min
Kažimír: Slovensko je tretie v poradí, ktoré sa na trhu financuje najlepšie

BRATISLAVA - Slovensku sa v pondelok (19.10.) podarilo predať štátne dlhopisy za historicky najnižšie úroky a so záporným úrokom.

slovakia

left justify in out

Je tak v poradí tretie, ktoré sa financuje v súčasnosti na trhoch najlepšie. Konštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

"To, že Slovensko má veľmi dobré meno medzi investormi, potvrdzuje fakt, že sme dosiahli nielen historicky najnižšie úrokové sadzby, ale prvýkrát v histórii bol slovenský dlhopis predaný v aukcii so záporným úrokom," povedal Kažimír. Podľa jeho slov to znamená, že si Slovensko na tri roky požičalo 112 miliónov eur, o tri roky však nebude musieť vrátiť investorom túto sumu, ale menej. "V podstate tí, ktorí nám požičali, nám zaplatia túto pôžičku," objasnil Kažimír s tým, že nie všetky krajiny majú výhodu záporných úrokových výnosov. "Dnes sa slovenské dlhopisy predávajú ako tretie najlepšie pri päť a desaťročných dlhopisoch v Európe po nemeckých dlhopisoch a po dlhopisoch, ktoré emituje dočasný euroval," konštatoval minister financií.

 

Výhodné financovanie na trhu tak znamená, že SR je v očiach investorov vnímaná ako dôveryhodná krajina do budúcnosti. "Jednoducho veriteľ dôveruje, že dlžník zaplatí v budúcnosti. Je to odraz toho, čo sa za posledné roky urobilo a kde sa Slovensko nachádza v rámci ekonomiky Európy z hľadiska svojho potenciálu," doplnil Kažimír.

 

Podľa neho tak krajina z hľadiska kvality verejných financií patrí do európskeho jadra. "Momentálne je dnes lepšie ako Holandsko, Belgicko, určite lepšie ako krajiny, ktoré sú mimo eurozóny ako Poľsko alebo Maďarsko," dodal Kažimír.

 

Nízke úrokové sadzby podľa riaditeľa Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniela Bytčánka prinášajú benefity pre štátny rozpočet.

"Predpokladáme, že tento rok na obsluhe dlhu, na nákladoch ušetríme takmer 30 miliónov eur, v hotovostnom vyjadrení je to až 120 miliónov eur," vyčíslil.

 

Negatívnou správou je podľa Bytčánka len to, že Slovensku zákon o rozpočtovej zodpovednosti neumožňuje „predzásobiť sa“ a požičať si na trhu pri výhodných podmienkach viac ako aktuálne potrebuje. "Musíme nejakým spôsobom ustrážiť záver roka. Kvôli tomuto zákonu sme mohli akceptovať iba ponuku na úrovni 200 miliónov eur," dodal s tým, že dopyt zo strany investorov pri aukcii dlhopisov bol na úrovni 600 miliónov eur.

 

ARDAL v dvoch aukciách predala štátne dlhopisy v celkovej hodnote 197 miliónov eur, časť z nich s negatívnym výnosom. Pri dlhopisoch splatných 28. novembra 2018 akceptovala ponuky investorov v hodnote 112 miliónov eur, celá suma pochádza od nerezidentov. Úrokové sadzby pritom boli negatívne, minimálna sadzba dosiahla -0,0761 % p. a., priemerná -0,0449 % p. a. a maximálna -0,0012 % p. a.

 

Pritom 95 % dlhopisov skončilo na zahraničných účtoch investorov, ktorí pochádzali z Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie a krajín Beneluxu. "Tým, že ide o dlhopis s väčšou splatnosťou, 10 rokov, tak sú to väčšinou penzijné fondy, poisťovne, súkromní správcovia finančných aktív," vymenoval investorov Bytčánek s tým, že dlhopis s kratšou splatnosťou nakupovali účastníci finančného trhu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies