Kažimír: Slovensko je po pobaltských štátoch najrýchlejšie konvergujúcim štátom

NETKY.SK • 26 November 2015, 16:12 • 2 min
Kažimír: Slovensko je po pobaltských štátoch najrýchlejšie konvergujúcim štátom

BRATISLAVA - Slovensko po pobaltských štátoch predstavuje najrýchlejšie konvergujúcu krajinu v Európskej únii (EÚ).

slovakia

left justify in out

Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa v parite kúpnej sily sa zvýšil zo 47 % v roku 1995 na 76 % v roku 2013. Uviedol to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) počas oficiálnej návštevy Prahy, kde sa stretol aj so študentmi a diskutoval o vývoji ekonomík oboch krajín. Informoval o tom dnes tlačový odbor rezortu financií.

 

Na úvod svojej návštevy sa Kažimír stretol s predsedom Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky Janom Hamáčkom. V stredu (25.11.) popoludní potom prezentoval študentom Vysokej školy ekonomickej na prednáške výsledky slovenskej ekonomiky. Študentov zaujímali aj skúsenosti Slovenska so zavedením spoločnej meny euro a vplyv na hospodárstvo krajiny. "Prijatie eura zvýšilo výkon slovenskej ekonomiky o desatinu. Pre nás je zavedenie eura úspešný príbeh," skonštatoval Kažimír. Témou prednášky boli aj úspechy, ktoré Slovensko dosiahlo v boji proti daňovým únikom.

 

Táto téma bola predmetom diskusie aj počas dnešného stretnutia s českým ministrom financií Andrejom Babišom. K boju proti daňovým únikom podľa ministra Kažimíra pomohlo napríklad spustenie kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty, ktorý bude zavedený aj v ČR od januára 2016. "Slovensko má pred nami náskok. Za posledné tri roky prijalo opatrenia, ako napríklad kontrolné hlásenie, elektronická evidencia tržieb či daňová kobra, ktoré chystáme zaviesť tiež. Aj vďaka týmto opatreniam získala Slovenská republika do rozpočtu viac až o 3 % HDP, to znamená dve miliardy eur navyše," povedal po stretnutí Andrej Babiš.

Ministri spolu hovorili aj o vzájomnej výmene informácií či spolupráci finančných správ oboch krajín. Témou bola aj bezpečnostná situácia v EÚ, kde sa ministri zhodli na tom, že je naliehavá potreba urobiť konkrétne opatrenia na zabezpečenie hraníc.

 

Oficiálnu návštevu v Prahe ukončil minister Peter Kažimír dnes popoludní, kedy ho prijal prezident Českej republiky Miloš Zeman.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona