Kažimír: Slovenská ekonomika by mala v tomto roku dosiahnuť 3,2-% rast

NETKY.SK • 4 Február 2016, 14:52 • 2 min
Kažimír: Slovenská ekonomika by mala v tomto roku dosiahnuť 3,2-% rast

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika by mala v tomto roku zaznamenať hospodársky rast na úrovni 3,2 %.

slovakia

left justify in out

V budúcom roku by mal rast hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahnuť 3,6 %. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

Rezort financií zlepšil odhad rastu slovenskej ekonomiky za minulý rok. Rast mal dosiahnuť 3,6 %. "Za minulý rok sa prognóza výrazne zvyšuje. Je to pozitívne prekvapenie. Dôvodom je zrýchlenie rastu investícií v roku 2015, aj vyšší export," zhodnotil Kažimír s tým, že sa zlepšil odhad rastu slovenskej ekonomiky aj pre tento rok. "Investície Jaguar Land Roveru, ale aj Volkswagenu podporia akceleráciu ekonomického rastu na konci strednodobého horizontu. Dnes môžeme rátať s tým, že všetky automobilky, ktoré na Slovensku pôsobia, oznámili miliardové investície," doplnil Kažimír s tým, že v roku 2018 by mal rast HDP predstavovať 4,1 % a v roku 2019 by mal dosiahnuť 4,6 %.

 

Pozitívne by sa v tomto roku mala vyvíjať aj situácia na trhu práce. Klesať by mala nezamestnanosť. Ako ďalej vyplýva z najnovšej makroprognózy rezortu financií, v tomto roku by mala dosiahnuť úroveň 10,4 %, v budúcom roku by sa mala znížiť na 9,5 %. V tomto roku by malo na Slovensku pribudnúť podľa Kažimíra 30.000 nových pracovných miest. "V druhej polovici tohto roka očakávame, že nezamestnanosť klesne na jednocifernú úroveň," uviedol Kažimír.

 

Reálne mzdy by mali rásť medziročným tempom na úrovni 3 %, a to najmä vďaka nízkoinflačnému prostrediu.

 

Inflácia by mala v tomto roku podľa prognózy rezortu financií dosiahnuť úroveň 0,2 % a v roku 2017 by mala predstavovať 1,6 %.

 

Európska komisia očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska na úrovni 3,2 % v tomto roku a 3,4 % v roku 2017. Oproti predchádzajúcej prognóze to predstavuje zlepšenie pre tento rok o 0,3 percentuálneho bodu (p.b.) a pre budúci rok o 0,1 p.b. Komisia zlepšila odhad rastu aj za minulý rok. Kým pôvodne očakávala rast na úrovni 3,2 %, v aktuálnej prognóze ho navýšila na 3,5 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies