Kažimír sa dohodol s neziskovkami na spôsobe asignácie daní firiem

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 17:05 • 2 min
Kažimír sa dohodol s neziskovkami na spôsobe asignácie daní firiem

BRATISLAVA - Model asignovania dane firmami sa upraví. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) sa na tom dohodol s predstaviteľmi tretieho sektora a dnes v duchu dohody vzájomne podpísali memorandum.

slovakia

left justify in out

"Vnímam to ako historickú dohodu," skonštatoval Kažimír na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. 
     

Súčasné parametre asignácie sa stabilizujú aj do ďalších rokov tak, aby firma, ktorá daruje aspoň 0,5 % svojej daňovej povinnosti z vlastných peňazí, mohla aj naďalej asignovať 2 % dane. Ak ale právnická osoba z vlastných peňazí daruje menej ako 0,5 %, bude môcť asignovať iba 1 %.
     

"Na takýchto pravidlách sme sa pre budúcnosť dohodli a ja som garantom toho, že takéto opatrenia zakomponujeme do novely zákona o dani z príjmov," avizoval Kažimír.
     

Zároveň sa má zriadiť verejný register mimovládnych organizácií, v ktorom budú aj údaje o príjmoch a výdavkoch subjektov tretieho sektora. Týmto krokom sa má zvýšiť transparentnosť v treťom sektore. 
     

Súčasne chce štát dať daňovníkom možnosť, aby v daňovom priznaní umožnili finančnej správe povedať konkrétnej neziskovej organizácii, kto jej poslal svoje 2 % z daní. "Považujeme to za veľmi dobrý nástroj na to, aby vedel tretí sektor pracovať s donormi a aby mali donori kontrolu nad svojimi peniazmi," opísal Kažimír.
     

Dohodu s ministerstvom financií víta aj predseda Komory neziskových organizácií Marcel Zajac. "Som skutočne rád a hrdý na to, že som mohol podpísať toto memorandum," priblížil. Pripomenul, že mimovládne organizácie sú právne inštitúty aktívnych občanov, a teda všetkých občanov, či už zamestnancov firiem alebo verejnej správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies