Kažimír: Rozpočtové ciele sa v roku 2017 zmäkčia kvôli investíciám

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 16:15 • 2 min
Kažimír: Rozpočtové ciele sa v roku 2017 zmäkčia kvôli investíciám

BRATISLAVA – Zmäkčenie rozpočtových cieľov na rok 2017 oproti pôvodnému plánu by sa malo plne využiť na financovanie investícií. Pôjde napríklad o obchvat Bratislavy či automobilku Land Rover. Uviedol to dnes v Národnej rade (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v rámci rozpravy k tohtoročnému Programu stability.

slovakia

left justify in out

"Samozrejme, započítané je aj zníženie korporátnych daní a  tento priestor sa chce využiť napríklad aj na navýšenie platov v oblasti verejnej správy, kľúčovo v oblasti školstva," priblížil šéf rezortu financií.

 

Predchádzajúca vláda ešte počítala s vyrovnaným rozpočtom na Slovensku v roku 2018. Nový kabinet po marcových voľbách však tento cieľ posunul. Aktuálny Program stability, ktorý Slovensko predkladá Európskej komisii (EK), teraz počíta s postupným znižovaním schodku na 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2017 a 0,44 % HDP v roku 2018. V roku 2019 už má štát hospodáriť s prebytkom na úrovni 0,16 % HDP.

 

V roku 2018 a 2019 pritom podľa Kažimíra prispejú k naplneniu cieľov konsolidačné opatrenia v celkovej výške 0,2 a 0,3 % HDP. "V porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami potrebných konsolidačných objemov sú to naozaj realizovateľné ciele," zdôraznil minister.

 

Posunutie vyrovnaného hospodárenia štátu kritizoval v pléne opozičný poslanec z SaS Eugen Jurzyca. Pýtal sa, prečo nová vláda znížila ambíciu predchádzajúceho kabinetu. "Doteraz odpovede boli len také, že sa zmenila koalícia a táto koalícia hovorí, že treba vyrovnaný rozpočet posunúť. Ale to nie je odborná odpoveď," vyhlásil. Podľa neho je to len politické vysvetlenie, on však žiada ekonomické vysvetlenie tejto situácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies