Kažimír: Rozpočet vytvára predpoklady pre rast

NETKY.SK • 12 December 2013, 16:15 • 2 min
Kažimír: Rozpočet vytvára predpoklady pre rast

BRATISLAVA - Schválený rozpočet vytvára predpoklady na znižovanie deficitu a zároveň pre podporu ekonomického rastu, rastu zamestnanosti a zlepšovanie životnej úrovne ľudí na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to minister financií Peter Kažimír po štvrtkovom hlasovaní o zákone roka v parlamente. "Čaká nás lepší rok ohľadom ekonomického rastu, vývoja reálnych miezd, inflácia by mala byť naďalej nízka, mali by sme konečne prelomiť ten začarovaný kruh v oblasti zamestnanosti," vyhlásil pred novinármi minister.

Ako však Kažimír dodal, ekonomické oživenie na budúci rok bude stále krehké a preto je na mieste opatrnosť. "Ale som presvedčený o tom, keďže sme schválili rozpočet s deficitom 2,6 % hrubého domáceho produktu, čo je menej ako na rok 2013, tak aj tlak na rast dlhu bude nižší,“ dodal. 

Ministerstvo financií vo schválenom návrhu vyzdvihuje, že opäť počíta aj s rezervami. V súvislosti s prijatím opatrení zameraných na boj proti daňovým únikom v oblasti výberu dane z pridanej hodnoty sa očakáva zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu v objeme 250 mil. eur, ku ktorým sa rozpočtuje rezerva v rovnakej výške vo výdavkoch. Zároveň bola vytvorená rezerva na platy zamestnancov verejnej a štátnej správy vo výške 68 mil. eur. 

Podľa Kažimíra je štvrť miliardy eur minimum, o ktoré by sa mali príjmy z daní zvýšiť vplyvom efektívnejšieho boja proti daňovým únikom, medzi iným aj vďaka zavedeniu kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty. "Som optimista, pretože vidíme reálne výsledky v štátnej kase. Z tohto pohľadu štvrť miliardy eur je to minimum, ktoré očakávam na zlepšenie výberu daní. Je možné, že to bude viac," konštatoval Kažimír. 

Minister sa na záver priznal, čím si počas dokopy vyše 23-hodinového rokovania o rozpočte v pléne Národnej rady SR krátil čas. Ako tvrdí, čítal si knižku Dva dni v Chujave. "Má to dve časti, Deň škaredý a Deň pekný. Deň škaredý mám za sebou za tých 23 hodín v rozprave a Deň pekný je pred nami," prezradil vo štvrtok po hlasovaní o rozpočte minister financií Peter Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies