Kažimír: Rokovanie Euroskupiny o Grécku bolo lepšie, ako sa čakalo

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 20:04 • 2 min
Kažimír: Rokovanie Euroskupiny o Grécku bolo lepšie, ako sa čakalo

BRUSEL - Dnešné rokovanie ministrov financií eurozóny o situácii v Grécku bolo oveľa lepšie a rýchlejšie, ako sa očakávalo. Takto zhodnotil zasadnutie Euroskupiny v Bruseli po jeho skončení minister financií SR Peter Kažimír.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že sa udiali veci, ktoré môžu znamenať rozhodnutia týkajúce sa najbližšej tranže, ale nejde len o tranžu, ale aj o vyhodnotenie vývoja v Grécku za prvý rok, a k tomu všetkému môžeme dospieť zrejme už v máji," avizoval.

 

Konkrétne sumy, ktoré môže Grécko z balíka medzinárodnej pomoci získať, vyplynú z nasledujúcich technických rokovaní odborníkov. "Plán je jasný, niekedy koncom mája by sme mali schvaľovať konkrétne sumy peňazí. Dúfam, že dostaneme aj informáciu, ktorá sa bude týkať účasti MMF a snáď sa budeme vedieť pohnúť ďalej aj v debatách o udržateľnosti gréckeho dlhu," doplnil Kažimír. Rokovania sú podľa neho hotové "tak na 95 %", kľúčové budú teraz aj rozhovory s predstaviteľmi jednotlivých krajín.

 

Ministri financií eurozóny dnes privítali schválenie ďalšieho balíka reforiem v Grécku, uviedli však, že na dohodu o reformách a zmiernení dlhu si bude potrebné ešte počkať. Očakávajú, že by sa tak malo stať do konca mája. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a server BBC.

 

Grécky parlament schválil dnes v noci nový balík daňových a dôchodkových reforiem, ktoré veritelia požadovali. Schválenie dodatočných reforiem bolo nevyhnutné na to, aby Grécko získalo prístup k ďalším peniazom z tretieho úveru v celkovej hodnote 86 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies