Kažimír: Riešenie rozdielnych životných nákladov učiteľov je jednou z možností

NETKY.SK • 22 September 2016, 10:37 • 2 min
Kažimír: Riešenie rozdielnych životných nákladov učiteľov je jednou z možností

BRATISLAVA – Aby do školstva prišlo viac mladých motivovaných učiteľov a kvalitnejších ľudí sú podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) dve cesty. Buď sa štát zameria na podporu mladých učiteľov, alebo na riešenie problému rozdielnych životných nákladov pedagógov. Šéf rezortu financií to uviedol po stredajšom (21.9.) rokovaní vlády.

slovakia

left justify in out

Kažimír pripomenul, že pri dnešnom systéme sa v mzde rozdiel životných nákladov neodzrkadľuje. "Je to téma, ktorá, samozrejme, nebude učiteľov asi zjednocovať, ale pýtame sa: Aj toto je cesta ako indexovať napríklad mzdy učiteľov v Bratislave, pretože majú vyššie životné náklady, pretože uznávam, pre muža, učiteľa hudobnej výchovy v Bratislave asi nie je jednoduché uživiť rodinu. Ale v Trebišove možno áno," uviedol minister. Ako dodal, aktuálne prebiehajú rokovania s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nominant SNS) práve o podpore mladých začínajúcich učiteľov.

 

Minister sa vyjadril aj k téme platov učiteľov. "Medzi septembrom 2015 a septembrom 2016, to znamená za 12 mesiacov sa zvýšili platy našich učiteľov o 10 percent. To znamená najprv o štyri percentá na základe kolektívneho vyjednávania a potom o šesť percent na základe politickej dohody koaličných strán," priblížil Kažimír. V priemerných číslach ide podľa neho o zvýšenie o vyše 100 eur na každého učiteľa v priemere. "To nie sú moje peniaze, to nie sú ani peniaze vlády, to sú peniaze daňových poplatníkov a to znamená aj rodičov, ktorí sú momentálne nie vo veľa školách, ale opäť vystavovaní nejakému typu hókusov-pokusov o tom, že čo je dosť," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies