Kažimír: Prioritou vlády je zrýchliť rozvoj ekonomiky založenej na inováciách

NETKY.SK • 2 Október 2015, 11:25 • 2 min
Kažimír: Prioritou vlády je zrýchliť rozvoj ekonomiky založenej na inováciách

BRATISLAVA - Hlavné mesto bude tento mesiac hostiť predstaviteľov nadnárodných technologických korporácií a svetových investorov, ktorí sa venujú startupom.

slovakia

left justify in out

Slovenské inovatívne podniky tak budú mať možnosť stretnúť sa so špičkovými mentormi zo Silicon Valley a zástupcami akademickej obce, ktorá sa venuje inováciám. V Bratislave sa v dňoch od 12. do 16. októbra totiž uskutoční konferencia TechMatch Slovakia 2015, ktorú organizuje Slovak Business Agency (SBA) pod záštitou ministerstva financií (MF).

 

"Snažíme sa o systematickú podporu slovenského startupového systému, ktorý má vzhľadom na veľkosť našej krajiny vo svete veľmi dobré meno. Prioritou vlády je zrýchliť rozvoj slovenskej ekonomiky založenej na inováciách," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Zároveň uviedol, že súčasná vláda sa snaží slovenské inovatívne podniky podporovať aj legislatívnymi opatreniami. "Snažíme sa podporovať startupy jednak legislatívou, ale napríklad aj podporou podujatí, ako je konferencia TechMatch Slovakia 2015. Prijali sme sériu opatrení, napríklad nový typ zvýhodnenia daňovníkov, ktorí vykonávajú výskum a vývoj, ide aj o daňové úľavy, ktoré sa zaviedli aj v prípade duálneho vzdelávania," priblížil Kažimír.

 

Celkovo sa má na podujatí zúčastniť 500 hostí. Medzi najvýznamnejšími pozvanými bude Guy Kawasaki, ktorý pracoval po boku Steva Jobsa a stál pri vzniku spoločnosti Apple a dlhodobo sa venuje inováciám. Cieľom podujatia je podľa ministra financií spojiť najinovatívnejšie startupy s investormi a korporáciami zo zahraničia. „Pevne verím, že naši startupisti budú mať úspech, prospech z toho, že týždeň budú so svetovými špičkami startupov na svete," dodal Kažimír.

 

Podľa generálneho riaditeľa SBA Branislava Šafárika príde tak na Slovensko niekoľko zvučných mien. Slovenské inovatívne podniky tak budú mať šancu získať nové informácie, ako uspieť a presadiť sa aj v zahraničí. "Hlavným cieľom podujatia je spojiť technologické startupy s korporáciami a investormi priamo zo Silicon Valley. Dokopy ľudí zo Silicon Valley, čo sa týka korporátov, bude 20," podotkol Šafárik s tým, že na Slovensko zavítajú aj profesori z Univerzity v Berkeley a taktiež zaujímaví mentori.

 

"Chceme, aby päťdňový cyklus absolvovali tí, ktorí majú najväčší potenciál momentálne toho, aby ich spoločnosť kúpila alebo zainvestovala do nich," skonštatoval Šafárik. Dodal, že SBA bude veľmi rada, ak sa podujatia zúčastní čo najviac slovenských inovatívnych podnikov a inšpirujú sa prednáškami. "Momentálne v rámci TechMatch Slovakia 2015, samotného celého päťdňového procesu, sa zúčastní 10 spoločností zo Slovenska," dodal Šafárik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies