Kažimír: Prijatie eura pridáva jedno percento k rastu HDP

NETKY.SK • 2 Október 2014, 14:24 • 2 min
Kažimír: Prijatie eura pridáva jedno percento k rastu HDP

BRATISLAVA - Členstvo v eurozóne prinieslo Slovensku viac pozitív ako negatív. Občanom sa uľahčilo cestovanie do krajín eurozóny, odstránili sa transakčné výdavky pri finančných a obchodných transakciách s krajinami a dôležitým výsledkom prijatia eura je nárast priamych zahraničných investícií.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v rozhovore pre ruský vedecko-spoločenský časopis Mir peremen slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Som presvedčený, a svedčia o tom predbežné výpočty, že prijatie eura pridáva jedno percento k rastu hrubého domáceho produktu," skonštatoval Kažimír.

 

Podľa šéfa rezortu financií prednosťou únie je zjednotenie síl rôznych štátov. "Zápornou stránkou tejto idey je nevyhnutnosť stále hľadať kompromis aj v samotnom procese rokovaní. Kompromisy znamenajú možné zdržania, proces rokovaní predstavuje veľmi často veľké ťažkosti," zhodnotil. Taktiež je presvedčený, že existencia Slovenska v únii znamená spoločný osud štátov v dobrých aj v zlých časoch.

 

V únii sa vytvára banková únia, ktorej súčasťou bude aj Slovensko. "Znamená to, že v EÚ bude spoločný dozorný orgán, ktorý bude preverovať činnosť veľkých bánk. Nateraz sa určuje, kam bude smerovať v budúcnosti. Integráciu nie je možné uskutočniť proti vôli členských krajín EÚ," tvrdí Kažimír.

 

Témou štátnikov v Bruseli je aj vytvorenie systému rovnakej dani vo všetkých krajinách, osobitne pre firmy. "Do vzniku skutočnej rozpočtovej únie je ešte ďaleko, ale je to určitý cieľ. Potrebný je z niekoľkých dôvodov. Sedem rokov sa v Európe diskutovalo o téme konsolidovaného daňového základu pre spoločnosti. Téma existuje, ale členovia EÚ nie sú schopní dosiahnuť konsenzus," uviedol v rozhovore Kažimír. Podľa jeho slov je to veľmi komplikovaná téma, lebo musí napomôcť k uľahčeniu podnikateľskej činnosti v Európe. "Ten istý spoločný daňový základ musí viesť k zníženiu nákladov spoločností. Potom bude teda potrebné vyrovnať daňový základ v 28 krajinách únie," priblížil Kažimír s tým, že to ovplyvní činnosť daňových poradcov, audítorov, ale aj lobistických skupín. "Okrem toho ide o technicky veľmi zložitý problém. Každý chce pomáhať biznisu, ale nie na úkor národných daňových poplatníkov," dodal šéf rezortu financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies