Kažimír: Podnikateľské prostredie sa zlepší

NETKY.SK • 30 Október 2013, 14:12 • 2 min
Kažimír: Podnikateľské prostredie sa zlepší

BRATISLAVA - Zásadné zlepšenie podnikateľského prostredia si minister financií Peter Kažimír sľubuje od balíka zákonov, ktorý predložil do parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Cez dvanásť zákonov sme zlepšovali podnikateľské prostredie, znižovaním administratívy, zverejňovaním účtovných závierok na jednom mieste cez register, znižovaním požiadaviek na počet vyplnených strán v účtovných závierkách, rušením cenovej evidencie, " povedal Kažimír po stredajšom rokovaní vlády.

Problémy s registráciou nových firiem a daňové úniky sú podľa Kažimíra hlavným dôvodom poklesu úrovne podnikateľského prostredia. Slovensko si v porovnaní kvality podnikateľského prostredia s ostatnými krajinami v tomto roku pohoršilo. Podľa najnovšieho vydania štúdie Doing Business 2014 totiž v rebríčku 189 štátov kleslo o šesť miest na 49. priečku. "Rebríček Doing business má svoj význam a je do veľkej miery objektivizovaný. Nesúhlasím s titulkami článkov, že na Rwande je lepšie podnikateľské prostredie, lebo pozrite si hrubý domáci produkt Rwandy, čo je 730 dolárov na hlavu, u nás je to skoro 17 tis. dolárov na hlavu," povedal Kažimír. 

Podľa Kažimíra je problémom podnikateľského prostredia spôsob platenia daní, kde sa Slovensko po celú svoju históriu neumiestnilo lepšie ako na stom mieste. "S tým sa zásadne dá niečo urobiť až vtedy, ak dobudujeme Unitas (projekt zjednotenia daní, cla a odvodov, pozn. red.). S Unitasom meškáme aj kvôli hochštaplerstvu niektorých ľudí, ktorí za to mali zodpovednosť v minulých rokoch," konštatoval Kažimír. 

Zníženie úrovne podnikateľského prostredia je podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského zase daňou za konsolidačné opatrenia v oblasti verejných financií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies