Kažimír: Pod nižší deficit sa podpíše úsilie vlády v oblasti výdavkov

NETKY.SK • 13 Október 2014, 12:33 • 2 min
Kažimír: Pod nižší deficit sa podpíše úsilie vlády v oblasti výdavkov

BRATISLAVA - Podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) sa pod nižší deficit v budúcom roku podpíše najmä úsilie vlády SR v oblasti výdavkov a v boji s daňovými únikmi. Konštatoval to dnes po skončení rokovania Hospodárskej a sociálnej rady (HSR).

slovakia

left justify in out

"Medziročne nám klesajú výdavky štátneho rozpočtu takmer o 800 miliónov eur na hotovostnom princípe. Lepšie vyberáme dane, bojujeme s daňovými únikmi, takisto sa nám bude zlepšovať makroekonomické prostredie," uviedol Kažimír.

 

Podľa jeho slov Slovensko by malo zaznamenať v roku 2015 väčší ekonomický rast ako v tomto roku. "Takisto rátame s tým, že budú pokračovať dobré správy z trhu práce z oblasti zamestnanosti a znižovania nezamestnanosti. Očakávame pozitívny vývoj v oblasti rastu miezd. Toto všetko pozitívne pôsobí aj na míňanie ľudí, na ich životnú úroveň, čo sa odzrkadľuje i v príjmoch štátu," podotkol minister.

 

Pripustil však, že rizikami pre rozpočtové ciele sú vývoj v Nemecku či geopolitický konflikt. "Posledné štvrťroky vývoja našej ekonomiky hovoria, že sme schopní ísť aj odlišnou cestou. Vďačíme za to silnejšej domácej ekonomike," povedal Kažimír.

 

Tripartita však dnes nedospela k dohode pokiaľ ide o návrh rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky. Výhrady k rozpočtu malo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Dve zásadné veci, na ktoré sme upozorňovali, je otázka rezerv, to znamená, že máme plánované prebytky v pomerne veľkej výške, ako aj nemožnosť čerpania výdavkov. Súvisí to so zákonom o rozpočtovej zodpovednosti," priblížil po skončení rokovania tripartity predseda ZMOS Jozef Dvonč.

 

Podľa jeho slov obce a mestá počas posledných troch rokov vykazovali prebytok v hospodárení. "To znamená, že sa im kumulujú prostriedky na účtoch, ale nie každému. Pokiaľ zákon o rozpočtovej zodpovednosti obmedzí čerpanie týchto výdavkov, budú sa peniaze len kumulovať a o tomto sa musíme s Ministerstvom financií (MF) SR baviť, ako rozpustiť tieto peniaze, aby sme zlepšili kvalitu života v mestách a obciach a umožnili im investovanie. Je to záležitosť, ktorá môže prispieť k tomu, aby sa rozvíjala zamestnanosť," domnieva sa Dvonč.

 

Podľa vyjadrení predsedu Hospodárskej a sociálnej rady a ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) ostatní sociálni partneri súhlasili s návrhom rozpočtu s pripomienkami. "Som presvedčený, že je tu časový priestor na to, aby ešte aj ZMOS mohlo s MF SR rokovať. Veľmi veľa vecí z hľadiska možností brzdí dlhová brzda," konštatoval Richter.

 

Deficit verejných financií by sa mal v budúcom roku znížiť pod dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP), teda na úroveň 1,98 % HDP. Pritom ešte v prvom návrhu rozpočtu rezort financií očakával deficit na úrovni 2,49 % HDP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies