Kažimír: Po dvoch rokoch sa Slovensko dožije rastu reálnych miezd

NETKY.SK • 21 September 2013, 10:00 • 2 min
Kažimír: Po dvoch rokoch sa Slovensko dožije rastu reálnych miezd

BRATISLAVA - Reálne mzdy v tomto roku stúpnu o 0,9 %, v budúcom o 1,1 %. Tvrdí to vo svojej najnovšej makroekonomickej prognóze Ministerstvo financií (MF) SR. "Slovensko sa po dvoch rokoch dožije rastu reálnych miezd. To má, samozrejme, aj pozitívny dopad na domácu spotrebu," priblížil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Rast miezd bude citeľnejší v súkromnej sfére, v štátnej správe bude obmedzený prebiehajúcou konsolidáciou verejných financií. "Dnes sme však nútení dostať do poriadku verejné financie a dostať pod kontrolu aj vývoj deficitu," upozornil Kažimír.

Tlak na rast miezd vytvára podľa aktuálnej prognózy MF SR vyššia produktivita práce. Nízke tempo rastu cien tak umožňuje zaznamenať rast reálnych miezd. Reálne mzdy by podľa odhadov rezortu financií mali rásť aj v nasledujúcich rokoch. V predošlých dvoch rokoch rástli platy iba nominálne, vyššia miera inflácie neumožnila, aby stúpli aj reálne.

Tempo rastu cien by podľa najnovších odhadov malo byť v tomto roku výrazne nižšie v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Rezort financií predpokladá, že medziročne by ceny mali stúpnuť o 1,6 % v tomto roku a 1,7 % v roku 2014. "Oproti priemeru minulých rokov je rast regulovaných cien približne šestinový. Očakávame, že ohlásená vysoká úroda ukončí obdobie nadpriemerného rastu cien potravín. Od januára budúceho roka dôjde k ďalšiemu poklesu ceny elektriny pre domácnosti a celá položka regulovaných cien bude opäť rásť len veľmi mierne," avizuje v komentári k aktuálnej prognóze Inštitút finančnej politiky (IFP).

Slovenská ekonomika by mala podľa rezortu financií v tomto roku vzrásť o 0,8 %. V budúcom roku by mal rast hrubého domáceho produktu (HDP) zrýchliť na 2,2 %. K rastu bude podľa analytikov ministerstva najviac prispievať export, ktorý by mal byť podporený priaznivejším vývojom u hlavných obchodných partnerov Slovenska. Priaznivo bude vplývať aj oživenie domácej spotreby, ktorá v tomto roku zaznamenala rast prvýkrát po štyroch rokoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies