Kažimír: Peniaze z 12-ročných štátnych bondov sa použijú najmä na štátny dlh

NETKY.SK • 14 Január 2015, 16:09 • 2 min
Kažimír: Peniaze z 12-ročných štátnych bondov sa použijú najmä na štátny dlh

BRATISLAVA - Peniaze získané v utorok (13.1.) z 12-ročných štátnych dlhopisov (ŠD) sa použijú prednostne na reštrukturalizáciu štátneho dlhu SR.

slovakia

left justify in out

"Máme totiž významnú splátku teraz v januári, čiže tieto peniaze sú kľúčovo nasmerované na splatenie starých dlhov," uviedol dnes po rokovaní vládneho kabinetu podpredseda vlády a šéf Ministerstva financií (MF) SR Peter Kažimír (Smer-SD).
     

Pre rok 2015 má podľa jeho slov rezort financií emisný plán ŠD, ktorý je na úrovni približne 5 miliárd eur. "Medziročne táto suma klesá. Je to aj potvrdenie toho, že sa znižujú potreby na financovanie veľkosti deficitu, pretože sme na trajektórii vyrovnaného rozpočtu. O dva-tri roky by sme nemali generovať ďalšie a ďalšie deficity. Z tohto pohľadu sú parametre nášho dlhu naozaj vynikajúce," dodal.
     

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) 13. januára formou syndikovaného predaja umiestnila na trhu 12-ročné štátne dlhopisy v celkovej hodnote 1,5 miliardy eur. Celkový dopyt po ŠD dosiahol výšku 5,5 miliardy eur. Úrokový výnos ŠD je pevný, na úrovni 1,375 % p. a., akceptovaná cena predstavovala 99,267 %. Dlhopisy sú splatné 21. januára 2027.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona