Kažimír: Opozícia chce rozporuplnými tvrdeniami diskreditovať členov vlády

NETKY.SK • 18 Február 2015, 13:51 • 2 min
Kažimír: Opozícia chce rozporuplnými tvrdeniami diskreditovať členov vlády

BRATISLAVA - Návrh skupiny opozičných poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi (Smer-SD) je ďalším pokusom diskreditovať členov vlády, a tým aj celú vládu na základe vykonštruovaných a nepodložených dôvodov.

slovakia

left justify in out

V pléne parlamentu to dnes uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý predniesol stanovisko exekutívy.
     

Podľa vicepremiéra návrh na odvolanie odôvodňuje skupina opozičných poslancov viacerými rozporuplnými tvrdeniami. "Ako jeden z hlavných dôvodov uvádza konflikt záujmov. Údajne mal vzniknúť tým, že v rokoch 2003 až 2006 terajší minister hospodárstva Pavol Pavlis vykonával funkciu člena dozornej rady Fondu národného majetku (FNM) SR a zároveň bol predsedom predstavenstva spoločnosti Port Service, a. s., ktorá žalovala ten istý FNM. Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií doposiaľ žiadne pochybenie nezistil," odkázal Kažimír. Poslanec Július Brocka (KDH) Kažimírovi pripomenul, že na výbore má Smer-SD väčšinu a každé konanie voči svojim významným nominantom zablokuje.
     

Podľa vlády tiež opoziční poslanci v odôvodnení spomínajú rozhodnutie Najvyššieho súdu SR o neoprávnenom vylúčení spoločnosti Port Service, a. s., Fondom národného majetku zo súťaže. V návrhu na vyslovenie nedôvery sa píše o existencii dôvodnej obavy, že po právoplatnom rozhodnutí súdu v tejto veci bude musieť FNM minimálne časť z tejto sumy spoločnosti vyplatiť.
     

"Namiesto toho, aby navrhovatelia hľadali dôvody a príčiny problematického vylúčenia zo súťaže, ktoré môžu spôsobiť FNM značnú škodu, skupina poslancov na základe vykonštruovaných a nepodložených faktov hľadá vinníka v ministrovi hospodárstva, hoci on žiadne rozhodnutia preukázateľne v tejto veci neprijímal a od roku 2006 už nemá majetkovú účasť v spoločnosti Port Service, a. s.," odkázal Kažimír. Navrhovatelia sa podľa jeho slov nezaoberajú ani skutočnosťou, kto je zodpovedný za rozhodnutie FNM z roku 2002.
     

Minister financií odmietol aj údajný konflikt záujmov v prípade investičnej pomoci pre Duslo Šaľa. "Nezakladá sa na pravde. Uvedený projekt podliehal schvaľovaniu zo strany Európskej komisie, čo aj sami navrhovatelia uvádzajú v odôvodnení. Napriek tomu nepochopiteľne a bez relevantných dôkazov obviňujú ministra hospodárstva z ovplyvňovania procesu schvaľovania projektu. Stanovisko Európskej komisie jasné hovorí, že požadovaná daňová úľava je v prospech regiónu s nižšou životnou úrovňou, ako je priemer EÚ a je v súlade s jej pravidlami," dodal Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies