Kažimír: Odkupovanie pohľadávok veriteľov zaplatia banky, nie ľudia

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 15:47 • 2 min
Kažimír: Odkupovanie pohľadávok veriteľov zaplatia banky, nie ľudia

BRATISLAVA – Odkupovanie pohľadávok malých veriteľov voči firmám v reštrukturalizácii nebude podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) platené z peňazí daňových poplatníkov. Zafinancujú ho banky. Kažimír to vyhlásil v rozprave v rámci mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR venovanej práve problémom s reštrukturalizáciou firiem.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu financií takto reagoval na kritiku opozície, ktorá tvrdí, že štát ide kupovať dlhy spoločností v reštrukturalizáciách z peňazí všetkých občanov. "Táto operácia nemá žiadny reálny dosah na verejný dlh," argumentoval v pléne Kažimír.

 

Minister totiž avizoval, že sa pripravuje legislatíva na to, aby mohla pohľadávky malých veriteľov voči firmám v reštrukturalizácii odkúpiť štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) do výšky 40 %. Veritelia tak dostanú okamžite financie v hodnote 40 % zo svojich pohľadávok a tieto peniaze bude od dlhujúcej spoločnosti vymáhať už štátna SZRB.

 

Toto sa podľa Kažimíra bude financovať cez zvýšenie kapitálu SZRB peniazmi z odvodu, ktorý už v súčasnosti do špeciálneho štátneho fondu odvádzajú banky. "Na túto kapitálovú injekciu do SZRB si nemusíme obstarávať ďalšie prostriedky na finančných trhoch, tým pádom nerastie verejný dlh a nemá to ani podľa našej analýzy dosah na deficit," dodal Kažimír. Momentálne sa podľa neho v tomto fonde nachádza zhruba pol miliardy eur z odvodu bánk.

 

Opozícia však za tieto vyjadrenia ministra Kažimíra ostro skritizovala. Podľa nezaradeného poslanca a bývalého ministra financií Ivana Mikloša sú aj tieto finančné aktíva súčasťou verejných financií. "Tváriť sa, že je to na úkor bánk, je lož," zdôraznil Mikloš. Namiesto podvodníkov, ktorí by to mali podľa neho platiť, zafinancuje tieto pohľadávky verejný sektor, čiže ľudia.

 

Podobný názor má aj šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič. Tento bankový odvod totiž podľa neho v konečnom dôsledku neuhrádza nik iný, len ľudia, ktorí majú uložené peniaze v bankách. A to cez rôzne poplatky. "Nehovorte, že beriete zlým bankám. Figu borovú, zaplatia to ľudia," reagoval Matovič.

 

Ministra sa však zastal jeho stranícky kolega Anton Martvoň (Smer-SD). Podľa neho opozícii prekáža to, že sa Smer-SD snaží pomôcť drobným veriteľom. "Pán minister, ja vítam, že chcete pomôcť živnostníkom," doplnil Martvoň. Tieto opatrenia podľa neho pomôžu riešiť problémy nielen pri reštrukturalizácii Váhostavu-SK, ale aj v budúcnosti pri iných firmách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona