Kažimír: Od roku 2006 stúpol počet firiem s nulovou daňou o takmer 40-tisíc

NETKY.SK • 29 November 2013, 12:18 • 2 min
Kažimír: Od roku 2006 stúpol počet firiem s nulovou daňou o takmer 40-tisíc

BRATISLAVA - Od roku 2006 do súčasnosti vzrástol počet firiem s nulovou daňovou povinnosťou o 40.000 subjektov.

slovakia

left justify in out

Z pôvodných 52.000 firiem, ktoré nemusia platiť dane tak ich počet vzrástol na 92.000. Vyčíslil to dnes v Národnej rade (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v rámci diskusie o návrhu novely zákona o dani z príjmov. Tá sa nesie najmä v duchu plánovaného zavedenia daňových licencií, ktoré minister obhajoval práve týmito údajmi.

Opozícia označuje licencie aj ako daň zo straty, keďže ich budú musieť platiť aj stratové spoločnosti. Kažimír však argumentoval nízkou daňovou povinnosťou firiem. "Napríklad pri akciových spoločnostiach, ktorých počet je stabilný, je za posledných osem rokov v priemere 70 % s nulovou daňovou povinnosťou," zdôraznil Kažimír. Neplatenie daní je tak podľa neho nefér konkurenčnou výhodou, ktorú chce ministerstvo týmto opatrením odbúrať.

Minister spomenul aj príklad učiteľa, ktorý ročne zaplatí na daniach približne 2200 eur a podnikateľa, ktorý sa vyhýba daňovej povinnosti. "Jeden zaplatí 2200 eur ročne a zaplatí napríklad 10.000 eur za auto. Ten druhý má nulovú daňovú povinnosť, možno žije z minimálnej mzdy a vypláca si inou formou svoje benefity, ale kúpi si to isté auto za 8000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH)," priblížil minister.

Kažimírovým slovám oponoval opozičný poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, ktorý namietal, že deliť spoločnosť na "zlých" podnikateľov, ktorí stoja proti zamestnancom, je škodlivé. "Možno získate cez daňové licencie pár eur navyše, ale zároveň zabezpečíte, že tá kuchárka alebo šofér nebudú mať žiadnu prácu," zhodnotil Kaník.

Do diskusie sa pripojil aj Igor Hraško z OĽaNO, podľa ktorého firma s tromi či štyrmi zamestnancami vznikla preto, aby niečo reálne produkovala. Nechce len špekulovať a neúmyselne platiť dane, ale aj tak nemusí v prvých rokoch vykazovať zisk. Preto by sa podľa neho licencie na podobné firmy nemali vzťahovať. Kažimír následne pripustil zmeny v nastavení podmienok daňových licencií, keďže prvé sa majú platiť až na jar 2015. Je preto priestor na isté korekcie v priebehu roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona