Kažimír: Nová daň z motorových vozidiel spôsobí v rozpočte výpadok 20 mil.eur

NETKY.SK • 20 August 2014, 17:48 • 2 min
Kažimír: Nová daň z motorových vozidiel spôsobí v rozpočte výpadok 20 mil.eur

BRATISLAVA - Nový model dane z motorových vozidiel bude mať negatívny dôsledok na rozpočet vo výške viac ako 20 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes po rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) v súvislosti s dnes schválenou novelou zákona o dani z motorových vozidiel.
     

"Dopad na rozpočet je momentálne vyše 20 miliónov eur. To znamená, že dopravcovia a podnikatelia, ktorí platia daň z motorových vozidiel, by mali v budúcom roku zaplatiť o 20 miliónov eur menej. Tá úspora vyplýva zo zliav, na ktorých sme sa dohodli aj so sociálnymi partnermi," priblížil minister. V súčasnosti podľa neho existuje vyše 800 rôznych sadzieb dane vo všetkých krajoch, po novom to bude menej ako 50 sadzieb dane.
     

"Z hľadiska kompenzácie 100-% kompenzujeme tento výnos vyšším územným celkom (VÚC) cez vyššie percento podielových daní. Z nášho pohľadu dostávajú vyšší podiel na daniach, ktoré majú charakter dynamickejšieho rastu. Musím však priznať istú legitímnu nespokojnosť VÚC v Bratislave, ktorý postupne v štvorročnom období dostane cez nový systém dane menej prostriedkov. Všetky ostatné župy však dostanú viac, ako dostávali dnes," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona