Kažimír: Nevylučujem, že sa budú ešte robiť zmeny v návrhu rozpočtu

NETKY.SK • 12 November 2013, 16:32 • 2 min
Kažimír: Nevylučujem, že sa budú ešte robiť zmeny v návrhu rozpočtu

BRATISLAVA – Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet sa bude návrhom rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky detailnejšie zaoberať ešte raz, a to tesne pred nadchádzajúcou schôdzou parlamentu. Jej začiatok je naplánovaný o dva týždne, 26. novembra.

slovakia

left justify in out

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na dnešnom rokovaní rozpočet predstavil, ale požiadal členov výboru o odloženie hlasovania. Rezort financií bude totiž do rozpočtu možno zapracovávať najnovšie odhady výboru pre daňové prognózy, ako aj aktuálne pripomienky Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

"Nevylučujem tú možnosť, že sa nám podarí zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu a robiť aj isté zmeny v návrhu rozpočtu verejnej správy," priblížil počas dnešného rokovania výboru Kažimír. Ministerstvo si chce taktiež počkať na hodnotenia z Bruselu. Európska komisia (EK) by mala 15. novembra zverejniť svoj názor na rozpočty jednotlivých krajín. Následne 22. novembra by sa mali špeciálne kvôli týmto hodnoteniam stretnúť aj ministri financií eurozóny.

Kažimír zároveň upozornil, že tento rok je vývoj slovenskej ekonomiky "ako na hojdačke". "Prvý štvrťrok bol veľmi zlý, 2. štvrťrok nás veľmi prekvapil. Mäkké dáta, ako aj vývoj príjmov štátneho rozpočtu naznačujú, že aj 3. štvrťrok tohto roka by mohol byť lepší ako sme očakávali," avizoval minister.

Podľa vládneho návrhu rozpočtu by ekonomika Slovenska mala v tomto roku rásť tempom 0,8 %. V budúcom roku by mal následne rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska zrýchliť na 2,2 % a v ďalších rokoch by sa mal približovať 3 %. "Informácie aj odhady medzinárodných ekonomických inštitúcií sú podobné," doplnil Kažimír.

V budúcom roku by sa mal stabilizovať aj trh práce. "Situácia na trhu práce sa podľa nás v roku 2014 zvráti. Po dvoch rokoch sa očakáva aj nárast samotnej zamestnanosti, reálna mzda bude rásť v roku 2014 rýchlejšie ako sa pôvodne očakávalo," avizoval.

Návrh rozpočtu zároveň počíta so schodkom verejných financií v roku 2014 na úrovni 2,83 % HDP, v roku 2015 by mal deficit dosiahnuť 2,57 % HDP a v roku 2016 by mal skončiť na úrovni 1,5 % HDP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies