Kažimír nevylúčil úpravy v novele zákona o bankách

NETKY.SK • 14 Marec 2013, 16:03 • 2 min
Kažimír nevylúčil úpravy v novele zákona o bankách

BRATISLAVA – Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) nevylúčil úpravy vo vládnej novele zákona o bankách. Tá sa práve nachádza v Národnej rade (NR) SR v prvom čítaní. Kažimír pripustil korekcie v ustanoveniach, na základe ktorých by sa po schválení zákona zakázalo pobočkám zahraničných bank na Slovensku poskytovať osobitné hypotekárne úvery.

slovakia

left justify in out

"Chcem s plnou vážnosťou potvrdiť, že toto ustanovenie bolo do existujúcej novely zákona presadené Národnou bankou Slovenska," uviedol dnes Kažimír v rozprave k tomuto bodu programu. Ministerstvo financií tak zaradilo opatrenie do zákona práve na základe zásadnej požiadavky orgánu dohľadu.

"Uvedomujem si riziká tohto ustanovenia a zároveň potvrdzujem aj problematiku možného rozporu s európskou legislatívou, ktorá sa momentálne rieši konzultáciami s predstaviteľmi EK," konštatoval Kažimír. Zároveň verí, že rezort financií bude mať jasný postoj k tomuto problému, kým sa bude o zákone rokovať v parlamente v druhom čítaní. "Vôbec nevylučujem ešte korekciu v tejto oblasti," avizoval. Kľúčový je podľa neho súlad s európskou legislatívou a vylúčenie možných súdnych sporov.

Práve za toto ustanovenie v novele zákona o bankách si dnes Kažimír vyslúžil kritiku zo strany opozičného poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS). Ten vyjadril vo svojom príspevku v rozprave protest proti oslabeniu konkurenčného boja bánk tým, že sa znevýhodňujú pobočky zahraničných bánk. "Chcem sa spýtať ministra, čím si získali jeho srdce domáce banky, keď navrhuje, že pobočky zahraničných bánk nebudú môcť ponúkať niektoré produkty na Slovensku," pýtal sa Beblavý. Zároveň upozornil na rozpor ustanovenia s európskou legislatívou a hrozbu súdnych sporov.

NBS nepovažuje vládny návrh novely zákona o bankách, ktorý zakazuje pobočkám zahraničných bánk poskytovať osobitné hypotekárne úvery, za diskriminačný. Osobitné hypotekárne úvery v súčasnosti podľa centrálnej banky na Slovensku neposkytuje žiadna pobočka zahraničnej banky, keďže už v súčasnosti je to spojené s určitými obmedzeniami. "Na trhu bývania môže konkurovať inými úvermi na bývanie, pričom osobitné hypotekárne úvery dnes tvoria len 30 %  úverov na bývanie," konštatovala NBS koncom februára vo svojom stanovisku, ktorým reagovala na výhrady Slovenskej bankovej asociácie (SBA) spojené s plánovaným obmedzením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies