Kažimír: Nerozumiem útokom na krajiny, ktoré chcú len dodržiavať pravidlá

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 08:54 • 2 min
Kažimír: Nerozumiem útokom na krajiny, ktoré chcú len dodržiavať pravidlá

BRATISLAVA - Zabezpečiť, aby predbežná dohoda o ďalšej pomoci pre Grécko fungovala, bude podľa slovenského ministra financií Petra Kažimíra "veľmi ťažké".

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre Wall Street Journal (WSJ) tiež označil nedávny návrh nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho týkajúci sa dočasného vystúpenia Grécka z eurozóny za "odvážny".

 

"Cením si odvážne návrhy Wolfganga Schäubleho na dočasný Grexit," uviedol Kažimír. "Povedal nám pravdu o tom, ako to je."

 

Schäuble v nedeľu (12.7.) vložil zmienku o možnom dočasnom odchode Grécka z menovej únie do vyhlásenia ministrov financií. WSJ pripomína, že to bolo prvýkrát, čo oficiálny dokument eurozóny otvorene uvažoval o tom, že by sa nejaká členská krajina vzdala eura. Lídri túto možnosť neskôr z návrhu odstránili, mnoho politikov a pozorovateľov kritizovalo návrh ako nátlak na Grécko a premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorého zmyslom bolo prinúť Atény akceptovať dohodu.

 

Francúzsky minister financií Michel Sapin nazval myšlienku dočasného Grexitu niečím, čo malo "pobaviť divákov na galérii". Kažimír naopak vyhlásil, že "nemá rád prikrášľovanie reality".

 

Kažimír tiež pre WSJ uviedol, že nerozumie útokom na krajiny, ako sú Nemecko, Fínsko alebo Slovensko, ktoré podľa neho len presadzujú dodržiavanie pravidiel menovej únie. "Tieto krajiny presadzujú zodpovednosť a sú pritom považované za zástancov tvrdej línie."

 

Podľa Kažimíra neochota gréckej vlády dodržiavať pravidlá a jej niekoľkomesačný boj proti rozpočtovým škrtom a reformám zvýšili potrebu ďalšej pomoci. Hodnota tretieho záchranného balíka môže dosiahnuť až 86 miliárd eur.

Slovenský minister financií uviedol, že "mu je ľúto Grékov", ktorí teraz budú musieť znášať dôsledky politiky ich vlády. "Nemá to nič spoločné s gréckymi občanmi. Je to zodpovednosť vlády," zdôraznil. Pozitívny je podľa neho odchod bývalého ministra financií Janisa Varufakisa a jeho nahradenie vo funkcii Euclidom Tsakalotosom. "Je to veľmi pozitívna zmena. Škoda, že s nami nebol od začiatku," uviedol Kažimír.

 

Či to bude stačiť na úspešnú implementáciu záchranného programu sa môžeme podľa neho v súčasnosti len dohadovať. "Výsledok je veľmi ťažký pre nás aj pre Grécko. Musíme si držať palce, ale s Tsiprasom to bude veľmi ťažké," dodal slovenský minister financií pre WSJ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies