Kažimír: Neobávam sa kolapsu Talianska, vláda ale musí presvedčiť investorov

NETKY.SK • 29 December 2016, 10:11 • 2 min
Kažimír: Neobávam sa kolapsu Talianska, vláda ale musí presvedčiť investorov

BRATISLAVA – Taliansko má napriek aktuálnym ekonomickým a politickým problémom oproti krajinám ako Grécko veľkú výhodu – ide o bohatú krajinu.

slovakia

left justify in out

"Ak hovoríme o bohatstve Talianov aj talianskeho štátu, je to neporovnateľné. Z tohto pohľadu pre mňa nevyplývajú obavy z nejakého kolapsu," uviedol v rozhovore pre TASR minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

 

Zároveň pripustil, že isté vrásky na čele môže spôsobovať aktuálna politická situácia v tretej najväčšej ekonomike eurozóny, ktorá je výsledkom neúspešného referenda a následného pádu vlády premiéra Mattea Renziho. To sa však vyrieši buď predčasnými voľbami, alebo schopnosťou aktuálnej parlamentnej väčšiny vytvoriť fungujúcu exekutívu. "Nová vláda bola vymenovaná, je teraz otázka, ako zvládne konkrétne problémy," konštatoval Kažimír.

 

Takisto podľa neho netreba preháňať problémy talianskeho bankovníctva, o ktorom už dlhodobo píšu európske médiá. Zdôraznil, že ide o niekoľko konkrétnych bánk, ktoré už majú aj potenciálnych investorov. Za dobrý signál označil, že vo funkcii pokračuje doterajší minister financií Pier Carlo Padoan. "Aj nový premiér, bývalý minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni bude podľa mňa garanciou udržateľnosti procesov. Potrebujú presvedčiť investorov, ktorí sú pripravení riešiť tento problém, že situácia v Taliansku je udržateľná," doplnil Kažimír.

 

Talianska vláda minulý týždeň schválila balík na záchranu bánk, ktorý vytvoril predpoklady pre vytvorenie záchranného fondu v sume 20 miliárd eur. Peniaze majú byť okrem záchrany najstaršej banky na svete Monte dei Paschi di Siena (MPS) použité na podporu ďalších talianskych finančných inštitútov, ktoré sa ocitnú v problémoch.

 

Témou najbližších mesiacov v eurozóne bude podľa Kažimíra tradične aj Grécko, keďže sa pripravuje druhá správa o plnení aktuálneho programu pomoci tejto krajine. "Plán je tam úplne jasný, z nášho pohľadu je to otázka plnenia si domácich úloh a následne ochoty nášho spoločenstva im pomôcť," priblížil. Medzinárodní veritelia budú podľa neho ku krajine pristupovať prísne, ale spravodlivo.

 

Vzájomnej spolupráci však podľa Kažimíra nepomáhajú kroky ako ten nedávny, keď grécka vláda bez predchádzajúcej konzultácie s veriteľmi schválila vyplatenie špeciálnych vianočných dôchodkov. Takéto jednostranné kroky by sa nemali stávať, okrem iného totiž vysielajú zlý signál do mnohých krajín eurozóny, v ktorých sa blížia voľby. "Toto z istého pohľadu veľmi solidárne a sociálne gesto môže spôsobovať veľké napätia v krajinách, ktoré sú kľúčovými veriteľmi. Takéto brnkanie po nose nemôže byť vnímané ako priateľské gesto," dodal slovenský minister financií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies