Kažimír: Nemáme pred sebou ľahký rok, pozerám však naň s istým optimizmom

NETKY.SK • 6 Január 2017, 11:09 • 2 min
Kažimír: Nemáme pred sebou ľahký rok, pozerám však naň s istým optimizmom

BRATISLAVA - Výziev a rizík predovšetkým v zahraničí je dosť na to, aby sme si mohli byť istí, že nemáme pred sebou úplne ľahký rok. Upozorňuje na to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Zároveň sa však na rok 2017 pozerá s istou dávkou optimizmu.

slovakia

left justify in out

"Veľmi sa teším štruktúre ekonomického rastu SR, ktorá nie je založená len na vývoze do iných krajín, ale máme jasné signály obnovenia dôvery a spotreby domácnosti, čo je sprevádzané novými pracovnými miestami, a tým aj tlakom na zvyšovanie miezd a schopnosťou míňať peniaze na kupovanie tovarov a služieb, ktoré dajú prácu zase iným ľuďom," uviedol v rozhovore pre TASR.

 

Slovensko bude v tomto roku podľa šéfa rezortu financií riešiť problém obsadenia voľných pracovných miest, ktorých je v súčasnosti najviac od krízy. Označil to za najväčšie riziko prílevu ďalších zahraničných investícií.

"Odpoveďou na to je systémovo riešiť naše regionálne disparity. Stále máme regióny, kde je dvojciferná nezamestnanosť, a zároveň neschopnosť nájsť kvalifikovaných a ochotných pracovníkov. Toto sú nielen ekonomické, ale často aj morálne, etické otázniky," upozornil Kažimír.

 

Čoraz častejšie sa bude v tejto súvislosti riešiť otázka, či dovolíme prísun pracovných síl zo zahraničia. "Dostávame sa do etapy, kedy je krajina ešte s relatívne vysokou nezamestnanosťou nútená reagovať na nedostatok pracovných síl tým, že budeme musieť povoliť stovkám alebo tisíckam ľudí z okolitej Európy pracovať na Slovensku," avizoval.

 

Poukázal tiež na viaceré riziká v zahraničí. Európa má pred sebou "supervolebný" rok a bude veľmi dôležité, ako dopadnú voľby v Holandsku, Francúzsku, Nemecku, možno aj predčasné v Taliansku. "Pre nás je kľúčové, aby sa trend radikálnych a populistických strán nepotvrdil vo výsledkoch volieb," zdôraznil Kažimír.

 

Konfrontovaní budeme tiež s prvými krokmi novej americkej administratívy pod vedením Donalda Trumpa. Naďalej žijeme v blízkosti konfliktu na Ukrajine, trápiť nás bude tiež ďalšia vlna migrácie či prítomnosť terorizmu priamo v Európe.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies