Kažimír: Na kaštieľ Rusovce už máme sľúbené dary 20 až 25 miliónov

NETKY.SK • 27 September 2013, 07:13 • 2 min
Kažimír: Na kaštieľ Rusovce už máme sľúbené dary 20 až 25 miliónov

BRATISLAVA – Rezort financií má už prisľúbené dary na financovanie rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach vo výške 20 až 25 miliónov eur, potvrdil po dnešnom rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír.

slovakia

left justify in out

„Ale je ťažké hovoriť o forme, ako to tak býva, na detailoch sa to môže zastaviť,“ poznamenal minister. Pri oprave roky chátrajúceho areálu podľa jeho slov stále rátajú s donorskými príspevkami od veľkých pološtátnych, ale aj súkromných firiem. „Nebudem zakrývať, že sme rokovali s niektorými a stále rokujeme, ale dohodnúť financovanie nie je jednoduché, takže budeme musieť trpezlivo asi pár mesiacov vyčkať,“ dodal. Dary od podnikateľských subjektov, nadácií a občianskych združení by mali tvoriť veľkú časť financovania tohto projektu, ktorý si vyžaduje dovedna asi 40 miliónov eur. V modeli financovania, ktorý dnes odsúhlasila vláda, sa odporúča využiť aj ďalšie alternatívne financovanie z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu. Aktuálny návrh financovania už reaguje na skutočnosť, že v rozpočte Úradu vlády SR v rokoch 2013 až 2015 nie sú rozpočtované osobitné zdroje na rekonštrukciu kaštieľa. V roku 2012 bolo viazaných na rekonštrukciu kaštieľa 0,9 milióna eur, ktoré možno na rovnaký účel použiť v roku 2013. Zo štátneho rozpočtu sa budú hradiť iba nevyhnutné výdavky na predfinancovanie.

Firmy, ktoré by prispeli na rekonštrukciu kaštieľa, by mali podľa Kažimíra získať okrem dobrého pocitu aj to, že ich meno bude spojené s rekonštrukciou významnej historickej pamiatky. „A aj s rekonštrukciou priestorov, ktoré budú používané pri predsedníctve Slovenska Európskej únii v roku 2016,“ dodal Kažimír. Nechcel hovoriť o menách firiem, s ktorými rokovali, lebo rozhovory stále pokračujú. „Nechcem tieto firmy dostávať do úzkych, aby ste ich potom konfrontovali“. Vylúčil, že by už rokovali s podnikateľom Jurajom Širokým. Prisľúbené peniaze sú podľa Kažimíra najmä od nadnárodných spoločností. Rekonštrukcia sa plánuje od roku 2014, najprv musia spustiť procesy verejného obstarávania. „Ale tieto procesy môžeme v akomkoľvek okamihu zastaviť, ak nebudeme mať istotu darov alebo sa v istom momente rozhodneme, ak to umožní kondícia rozpočtu, to predfinancovať alebo dofinancovať zo štátneho rozpočtu,“ povedal minister financií. Zimu chcú využiť na prípravu, aby na jar mohli spustiť procesy rekonštrukcie. 

Kaštieľ má zostať v majetku štátu, a to v správe Úradu vlády SR. Okrem kaštieľa budú využité i ďalšie objekty v areáli národnej kultúrnej pamiatky. Objekt čeľadníka bude po rekonštrukcii k dispozícii občianskym združeniam ako aj samotnej mestskej časti či verejnosti. Priľahlý park bude napojený na cyklotrasu a stane sa miestom pre rôzne oddychové, kultúrne a spoločenské podujatia. 

Kaštieľ je už viac ako 23 rokov nevyužívaný, lebo nebola ukončená jeho komplexná rekonštrukcia. Súčasný stav kaštieľa z pamiatkového hľadiska je narušený až dezolátny, z hľadiska stavebno-technického havarijný. Preborilo sa niekoľko stropov a deštruovali sa ďalšie časti stavby s čoraz viac preukázateľným zatekaním a výskytom plesní a húb v interiéri. V historickom parku, ktorý je voľne prístupný verejnosti, je väčší počet stromov v narušenom stave, čím sa rozširujú choroby a návštevníkov môžu ohroziť padajúce konáre alebo stromy. V dezolátnom stave je historická budova tzv. čeľadník aj historické murované oplotenie areálu s bránami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies