Kažimír: Na boj proti terorizmu doplatia aj predplatené telefonické karty

NETKY.SK • 15 Január 2016, 14:09 • 2 min
Kažimír: Na boj proti terorizmu doplatia aj predplatené telefonické karty

BRUSEL - Ministri financií EÚ (Ecofin) na dnešnom zasadnutí v Bruseli hovorili aj o opatreniach zameraných na boj proti financovaniu terorizmu. Podľa ministra financií SR Petra Kažimíra ide o dôležitú agendu, lebo peniaze zohrávajú dôležitú úlohu pri "živení" terorizmu.

slovakia

left justify in out

Ministri financií sa tejto téme venovali už vlani začiatkom decembra na žiadosť Francúzska, ktoré sa spamätávalo z atentátov v Paríži. Premiéri a prezidenti na decembrovom summite EÚ taktiež sľúbili, že Rada by mala v tejto veci prijať konkrétne opatrenia.

 

Dnešné rokovania ministrov zapadli do kontextu týchto príprav už aj preto, že Európska komisia by mala vo februári predstaviť konkrétne návrhy na legislatívne zmeny, ktoré umožnia siahať teroristickým skupinám na zdroje ich financovania.

 

Kažimír skonštatoval, že boj proti terorizmu dnes patrí k najdôležitejším agendám, či už sa na to pozeráme z pohľadu migračnej krízy, alebo z pohľadu stretu civilizácií, ktorý tu je reprezentovaný Islamským štátom. Pripomenul, že pri tej vlne násilia, ktorú dnes vidíme vo svete, peniaze zohrávajú veľkú úlohu.

"Ako ministri financií nebudeme mať žiaden problém s tým, aby sa sprísnilo monitorovanie pohybu peňazí. So špinavými čiernymi peniazmi sú spojené daňové úniky, čo znamená dodatočný efekt, aj pozitívny, pre rozpočty, pretože cez daňové úniky, cez obchod s drogami a s ďalšími nelegálnymi tovarmi sa generuje hotovosť na financovanie terorizmu. Všetko so všetkým je spojené," skonštatoval Kažimír. Dodal, že SR bude podporovať všetky iniciatívy, ktoré budú v tomto smere predložené na európskej úrovni.

 

Na otázku TASR, ako chcú ministri financií konkrétne zastaviť tok financovania terorizmu, Kažimír uviedol, že určite sa o to musia pokúsiť. Dodal, že obmedziť toky financovania a zvýšiť náklady takéhoto financovania bude mať "odrádzací" efekt.

 

Zároveň dodal, že v tomto smere veľkú iniciatívu má najmä Francúzsko, ktoré bolo vlani ťažko skúšanou krajinou z hľadiska teroristických útokov.

Kažimír pripomenul, že Francúzi a Nemci dnes predniesli iniciatívu, ktorá má zamedziť používaniu predplatených telefonických kariet. Viac podrobností predloží vo februári Európska komisia.

 

"Bohužiaľ je potvrdené zneužívanie takýchto predplatných kariet na telefonovanie a prenos dát na účely terorizmu a teroristických útokov. Možno tomuto spôsobu telefonovania zvoní umieračik," povedal v závere Kažimír.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies