Kažimír: Motívom na zmenu správy zásob ropy je konsolidácia

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 11:12 • 2 min
Kažimír: Motívom na zmenu správy zásob ropy je konsolidácia

BRATISLAVA – Kľúčovým motívom na zmenu systému správy núdzových zásob ropy je zníženie deficitu štátneho rozpočtu. Vyhlásil to dnes v Národnej rade (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na záver rozpravy k novele zákona o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov.

slovakia

left justify in out

Na základe novely má vzniknúť nová Agentúra pre núdzové zásoby ropy. Podľa Kažimíra bol pre štát pri vytváraní tohto systému inšpiráciou nemecký a belgický model spravovania zásob. Naopak, súčasný systém sa podľa šéfa rezortu financií uplatňuje už iba v dvoch krajinách EÚ - na Slovensku a v Českej republike.

Peniaze, ktoré by sa takouto zmenou mali získať, majú byť podľa ministra použité na zníženie deficitu. "Peniaze sa majú použiť na zasypanie jamy a tou jamou sa volá deficit," vysvetlil Kažimír. Ide o sumu približne 500 miliónov eur, ktorá by sa mala stať príjmom rozpočtu.

Opoziční poslanci počas rozpravy k tomuto bodu programu upozornili, že vláda pripravuje privatizáciu núdzových zásob ropy. "Pripravili ste si legislatívnu pôdu na privatizáciu zásob ropy a ropných výrobkov. Ja proti privatizácii nič nemám, rád by som vás za to pochválil, akurát je potrebné pomenovať veci pravým menom," vyhlásil exminister hospodárstva Juraj Miškov (nezaradený).

K novele predložil aj pozmeňovací návrh, ktorým chce zaviesť predaj núdzových zásob ropy povinne prostredníctvom elektronickej aukcie. Pozmeňovací návrh týkajúci sa verejného obstarávania pri núdzových zásobách predstavil aj poslanec OĽaNO Igor Matovič.

Minister Kažimír v reakcii na tieto navrhované zmeny požiadal Národnú radu o odloženie hlasovania o novele minimálne o týždeň. Chce si ich pozorne preštudovať a oboznámiť sa s nimi. "Chcem sa tejto veci venovať, sľubujem, že sa do týždňa budem vedieť odborne vysporiadať s návrhom na elektronickú aukciu a určite aj s návrhom Igora Matoviča," avizoval šéf rezortu financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies